Korhely csirke



  Hozzávalók:

-  4 csirke kisebb csirkemell,
-  5 dkg vaj,
-  3 ek. olaj,
-  4 szelet lapkasajt (sonkás, vagy natur),
-  15 dkg kolozsvári szalonna,
-  2 csomó újhagyma, vagy 1 nagyobb fej lilahagyma,
-  2 gerezd fokhagyma,
-  1 csokor petrezselyemzöld igen finomra vágva,
-  1-1 ág rozmaring és kakukkfű,   vagy ha szárított; 1-1 mk.,
-  1 mk. majoranna,
-  1 db citrom,
-  2 evőkanál méz,
-  3 dl száraz fehérbor,
-  só, bors.

A csirke melleket megmossuk, bőrét lehúzzuk, a vastagabb oldalától indulva késsel a mell feléig vágva kinyitjuk és fél centi vastagra óvatosan kiverjük. A nagy szeleteket sózzuk, borsozzuk és egy-két órára hűtőbe tesszük.

A szalonnát vékonyra felszeljük. 4 szeleten rajtahagyjuk a bőrt, taréjosra bevagdossuk és ezt félretesszük. A többivel kibéleljük egy tűzálló tál alját.

A petrezselymet, az átnyomott fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet a vajjal habosra kikeverjük. A csirkemell szeletek egyik oldalára a lapkasajtot hajtjuk, a másik felét a fűszeres vajjal kenjük meg. A szélén körben hagyjunk ki egy cm-es sávot. Tekerjük fel a melleket. ( Ha még nincs gyakorlatunk, tűzzük meg hústűvel/fogvájóval.)

Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és a melltekercseket pirítsuk meg állandóan fordítva egyet rajtuk. Amint körbeértünk, átszedjük a tűzállótálba a szalonnákra. Mellé fektetjük az újhagymák hosszában felezett fehér részét. (A zöld részt tegyük félre a díszítéshez.) Ha nincs újhagymánk karikázzuk fel a lilahagymát és azt tegyük a göngyölt mellek mellé. Reszeljünk rá egy citrom héját és locsoljuk meg a kifacsart citrom levével. Végül csurgassuk meg a tekercseket mézzel.

Öntsünk alá 3 dl bort és a serpenyőben visszamaradt olajat, fedjük le alufóliával, vagy a tűzálló tetejével. 40 percig előmelegített 180 fokos sütőben pároljuk. Közben egyszer kétszer locsoljuk meg a húst és a kiolvadt vajas- sajtos mártás levével. Ezután a tetőt, vagy fóliát levesszük a húsokra fektetjük a félretett szalonna kakastaréjokat és felső lángra állítva a sütőt piros-ropogósra sütjük.

Sajtos burgonya pürével, vagy hagymás tört-burgonyával kínáljuk.