- 4
csirke kisebb csirkemell,
- 5 dkg vaj,
- 3 ek. olaj,
- 4 szelet lapkasajt (sonkás, vagy natur),
- 15 dkg kolozsvári szalonna,
- 2 csomó újhagyma, vagy 1 nagyobb fej lilahagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 csokor petrezselyemzöld igen finomra vágva,
- 1-1 ág rozmaring és kakukkfű, vagy ha szárított; 1-1 mk.,
- 1 mk. majoranna,
- 1 db citrom,
- 2 evőkanál méz,
- 3 dl száraz fehérbor,
- só, bors.
A csirke melleket megmossuk, bőrét lehúzzuk, a vastagabb oldalától indulva késsel a mell feléig vágva kinyitjuk és fél centi vastagra óvatosan kiverjük. A nagy szeleteket sózzuk, borsozzuk és egy-két órára hűtőbe tesszük.
A szalonnát vékonyra felszeljük. 4 szeleten rajtahagyjuk a bőrt, taréjosra bevagdossuk és ezt félretesszük. A többivel kibéleljük egy tűzálló tál alját.
A petrezselymet, az átnyomott fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet a vajjal habosra kikeverjük. A csirkemell szeletek egyik oldalára a lapkasajtot hajtjuk, a másik felét a fűszeres vajjal kenjük meg. A szélén körben hagyjunk ki egy cm-es sávot. Tekerjük fel a melleket. ( Ha még nincs gyakorlatunk, tűzzük meg hústűvel/fogvájóval.)
Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és a melltekercseket pirítsuk meg állandóan fordítva egyet rajtuk. Amint körbeértünk, átszedjük a tűzállótálba a szalonnákra. Mellé fektetjük az újhagymák hosszában felezett fehér részét. (A zöld részt tegyük félre a díszítéshez.) Ha nincs újhagymánk karikázzuk fel a lilahagymát és azt tegyük a göngyölt mellek mellé. Reszeljünk rá egy citrom héját és locsoljuk meg a kifacsart citrom levével. Végül csurgassuk meg a tekercseket mézzel.
Öntsünk alá 3 dl bort és a serpenyőben visszamaradt olajat, fedjük le alufóliával, vagy a tűzálló tetejével. 40 percig előmelegített 180 fokos sütőben pároljuk. Közben egyszer kétszer locsoljuk meg a húst és a kiolvadt vajas- sajtos mártás levével. Ezután a tetőt, vagy fóliát levesszük a húsokra fektetjük a félretett szalonna kakastaréjokat és felső lángra állítva a sütőt piros-ropogósra sütjük.
Sajtos burgonya pürével, vagy hagymás tört-burgonyával kínáljuk.
- 5 dkg vaj,
- 3 ek. olaj,
- 4 szelet lapkasajt (sonkás, vagy natur),
- 15 dkg kolozsvári szalonna,
- 2 csomó újhagyma, vagy 1 nagyobb fej lilahagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 csokor petrezselyemzöld igen finomra vágva,
- 1-1 ág rozmaring és kakukkfű, vagy ha szárított; 1-1 mk.,
- 1 mk. majoranna,
- 1 db citrom,
- 2 evőkanál méz,
- 3 dl száraz fehérbor,
- só, bors.
A csirke melleket megmossuk, bőrét lehúzzuk, a vastagabb oldalától indulva késsel a mell feléig vágva kinyitjuk és fél centi vastagra óvatosan kiverjük. A nagy szeleteket sózzuk, borsozzuk és egy-két órára hűtőbe tesszük.
A szalonnát vékonyra felszeljük. 4 szeleten rajtahagyjuk a bőrt, taréjosra bevagdossuk és ezt félretesszük. A többivel kibéleljük egy tűzálló tál alját.
A petrezselymet, az átnyomott fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet a vajjal habosra kikeverjük. A csirkemell szeletek egyik oldalára a lapkasajtot hajtjuk, a másik felét a fűszeres vajjal kenjük meg. A szélén körben hagyjunk ki egy cm-es sávot. Tekerjük fel a melleket. ( Ha még nincs gyakorlatunk, tűzzük meg hústűvel/fogvájóval.)
Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és a melltekercseket pirítsuk meg állandóan fordítva egyet rajtuk. Amint körbeértünk, átszedjük a tűzállótálba a szalonnákra. Mellé fektetjük az újhagymák hosszában felezett fehér részét. (A zöld részt tegyük félre a díszítéshez.) Ha nincs újhagymánk karikázzuk fel a lilahagymát és azt tegyük a göngyölt mellek mellé. Reszeljünk rá egy citrom héját és locsoljuk meg a kifacsart citrom levével. Végül csurgassuk meg a tekercseket mézzel.
Öntsünk alá 3 dl bort és a serpenyőben visszamaradt olajat, fedjük le alufóliával, vagy a tűzálló tetejével. 40 percig előmelegített 180 fokos sütőben pároljuk. Közben egyszer kétszer locsoljuk meg a húst és a kiolvadt vajas- sajtos mártás levével. Ezután a tetőt, vagy fóliát levesszük a húsokra fektetjük a félretett szalonna kakastaréjokat és felső lángra állítva a sütőt piros-ropogósra sütjük.
Sajtos burgonya pürével, vagy hagymás tört-burgonyával kínáljuk.