Hozzávalók:
- 1
csirke,
- 0.7 dl tyúkhúsalaplé,
- 15 dkg füstöltszalonna,
- 3 evőkanál olaj,
- 0,5 kg zöldpaprika,
- 30 dkg cukkini,
- 25 dkg paradicsom,
- 2 nagy fej hagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 csomó zellerzöld aprítva,
- 1 kk. pirospaprika,
- 1 ek. Piros Arany,
- 1 mk. Erős Pista,
- só, bors, csipet cukor.
A csirkét megmossuk feldaraboljuk, megsózzuk és kis időre hűtőbe tesszük.
A szalonnát vékonyra felszeljük. 4 szeleten rajtahagyjuk a bőrt, "kakastaréjnak" bevagdossuk és ezt félretesszük. A többivel kibéleljük egy tűzálló tál alját.
A lecsóhoz a hagymát felkarikázzuk, a zöldpaprikát kicsumázuk és felkarikázzuk, a paradicsomot és a cukkinit felkockázzuk.
Serpenyőben 1 kanál olajat hevítünk a szalonnát világos barna színig kisütjük és tálalásig a "Kakastaréj" szeleteket félretesszük.
A zsírban a csirke darabokat kifehérítjük de nem pirítjuk meg nagyon (itt-ott lehet zsemlye színü). Átszedjük egy lábosba ráöntjük az tyúklevest és lassú tűzön puhára főzzük.
A sepenyőben pótoljuk a zsiradékot olajjal és elsőként a hagymát pároljuk üvegesre, majd rádobjuk a felkockázott cukkinit és a zöldpaprikát, kissé megsózzuk. Lefedjük és kissé megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot a Pirosaranyat, az Erős Pistát, a szétnyomott fokhagymát és a zellerzöldet. 1,5 dl vizet öntünk alá és fedő alatt addig pároljuk, amig a paradicsom megpárolódik (kezd szétfőni). (Célszerű a paradicsomokat előzően meghámozni!) Ezt a hosszúlevű lecsót kóstoljuk meg. Sózzuk, borsozzuk és egy kis cukorral is ízesítjük.
Ha a levét közben elfőné öntsünk alá egy kis vizet. Semmiképpen ne pároljuk zsírjára. Bő mártásszerű szaftjának kell lennie és kissé ress, roppanós maradjon zöldség. Tálalásig melegen tartjuk.
A megfőtt csirkét kicsontozzuk, húst felkockázzuk és a fele lecsóval lazán átkeverjük. A lecsós húst tálra halmazzuk és a tetejét a kakastaréjokkal díszítjük.
A lecsó többi részét külön edényben tálaljuk.
Pirított tarhonyát adunk köretnek.
- 0.7 dl tyúkhúsalaplé,
- 15 dkg füstöltszalonna,
- 3 evőkanál olaj,
- 0,5 kg zöldpaprika,
- 30 dkg cukkini,
- 25 dkg paradicsom,
- 2 nagy fej hagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 csomó zellerzöld aprítva,
- 1 kk. pirospaprika,
- 1 ek. Piros Arany,
- 1 mk. Erős Pista,
- só, bors, csipet cukor.
A csirkét megmossuk feldaraboljuk, megsózzuk és kis időre hűtőbe tesszük.
A szalonnát vékonyra felszeljük. 4 szeleten rajtahagyjuk a bőrt, "kakastaréjnak" bevagdossuk és ezt félretesszük. A többivel kibéleljük egy tűzálló tál alját.
A lecsóhoz a hagymát felkarikázzuk, a zöldpaprikát kicsumázuk és felkarikázzuk, a paradicsomot és a cukkinit felkockázzuk.
Serpenyőben 1 kanál olajat hevítünk a szalonnát világos barna színig kisütjük és tálalásig a "Kakastaréj" szeleteket félretesszük.
A zsírban a csirke darabokat kifehérítjük de nem pirítjuk meg nagyon (itt-ott lehet zsemlye színü). Átszedjük egy lábosba ráöntjük az tyúklevest és lassú tűzön puhára főzzük.
A sepenyőben pótoljuk a zsiradékot olajjal és elsőként a hagymát pároljuk üvegesre, majd rádobjuk a felkockázott cukkinit és a zöldpaprikát, kissé megsózzuk. Lefedjük és kissé megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot a Pirosaranyat, az Erős Pistát, a szétnyomott fokhagymát és a zellerzöldet. 1,5 dl vizet öntünk alá és fedő alatt addig pároljuk, amig a paradicsom megpárolódik (kezd szétfőni). (Célszerű a paradicsomokat előzően meghámozni!) Ezt a hosszúlevű lecsót kóstoljuk meg. Sózzuk, borsozzuk és egy kis cukorral is ízesítjük.
Ha a levét közben elfőné öntsünk alá egy kis vizet. Semmiképpen ne pároljuk zsírjára. Bő mártásszerű szaftjának kell lennie és kissé ress, roppanós maradjon zöldség. Tálalásig melegen tartjuk.
A megfőtt csirkét kicsontozzuk, húst felkockázzuk és a fele lecsóval lazán átkeverjük. A lecsós húst tálra halmazzuk és a tetejét a kakastaréjokkal díszítjük.
A lecsó többi részét külön edényben tálaljuk.
Pirított tarhonyát adunk köretnek.