- 1 db szűzpecsenye nagy, kb. 600 g, vagy pedig 2 db közepes,
- 1 evőkanál Knorr Borsos-mustáros Villámpác,
- 1 dl olaj, 300 g lencse,
- 25 g szárított erdei gomba keverék,
- 2 db Knorr Házias Zöldség Levesalap,
- 1 db sárgarépa,
- 1 db vöröshagyma,
- 2 db nagy paradicsom,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál tejföl,
- 1 dl tejszín.
Áztassuk be a szárított gombát langyos vízbe. Tisztítsuk meg a szűzpecsenyét ha szükséges. Keverjük össze a villámpácot az olajjal és kenjük be vele a szűzpecsenyét. Tegyük a hűtőbe felhasználásig.
Vágjuk apróra a megpucolt vöröshagymát. A sárgarépát hámozzuk meg és vágjuk kockára. Egy lábosban forrósítsunk föl 2 evőkanál olajat és pirítsuk meg rajta a hagymát és a sárgarépát együtt. A lencsét jól mossuk meg, majd adjuk a hagymás alaphoz. Öntsük fel forró vízzel, hogy pár centire lepje el a lencsét. Adjuk hozzá a 2 db Házias levesalapot is. Hozzuk forrásba, majd vegyük le a lángot és főzzük kb. 45 percet. Ha szükséges, közben öntsünk hozzá forró vizet. Közben a paradicsom csúcsát vágjuk be, majd dobjuk fél percre forró vízbe. Ezután hűtsük ki, majd hámozzuk meg. Vágjuk negyedekbe, vegyük ki a magját és a húst kockázzuk fel. A fokhagymát pucoljuk meg és nyomjuk szét. Adjuk őket a lencséhez. A 45 perc letelte után öntsük a lencséhez a gombát és főzzük további kb. 15 percet míg megpuhul a lencse. A végén vegyünk ki egy merőkanállal a lencséből és keverjük el a tejszín és tejföl keverékével. Ezt öntsük vissza a lencséhez, egyszer forraljuk föl még és vegyük le a tűzről. A lencsét szitán törjük át, de a pürét ne mixeljük, ha kissé kásás marad az a jó. Szezonban szórjuk meg friss petrezselyem zölddel. A szárított is megteszi, de az nem olyan ízes, illatos.
A főzés vége előtt kb. 20 perccel melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat és süssük körbe a szűzpecsenyét 3-4 perc alatt. Majd tegyük egy hőálló tálba és tegyük be a sütőbe mérettől függően 8-14 percre. Vigyázzunk, ne süssük túl, a szűzpecsenye nagyon száraz hús. Ha kész vegyük ki a sütőből, tegyük egy tányérra, vagy rácsra és pihentessük 3-4 percig.
Szeleteljük föl szép szeletekre és tálaljuk a lencsével.
Lencsefőzelék
Hozzávalók: