- 20 dkg lencse,
- 10 dkg főtt, füstölt kockázott császárszalonna,
- 1,2 liter zöldségleves alaplé,
- 1 szál sárgarépa,
- kis gumó zeller (a zeller levéllel díszítjük)
- 1/2 fej vöröshagyma,
- 2 babérlevél,
- 3 dkg liszt
- 1 mk. pirospaprika
- 2 kk. mustár,
- 1 kk. cukor, vagy méz,
- 2 dl tejföl,
- 1 kk. ciromlé,
- só.
A megmosott és átválogatott lencsét előző este beáztatjuk. Másnap az áztató vizét elöntjük.
A szalonnát kiolvasztjuk és a liszttel, valamint a finomra vágott hagymával zsemleszínű rántást készítünk. Rádobjuk az apróra felkockázott répát és zellert, kissé együtt pirítjuk, majd erre szórunk 1 mk. pirospaprikát, átkeverjük és felöntjük a zöldséges alaplével. Hozzádobjuk a babért és beleöntjük az áztatott lencsét. Igen-puhára főzzük. Ha megfőtt a babért kidobjuk belőle.
Kis keverőtálba citromlevet, cukrot, mustárt, majd a tejfölt teszünk és simára kikeverjük, majd a leveshez keverjük. 5-10 percig együtt főzzük.
Ezután a lencsét áttörjük, úgy hogy a héja ne kerüljön a krémbe.
Szükség esetén kevés alaplével hígíthatjuk. Ízlés szerint utána ízesítjük.
Pirított csíkozott bacon szalonnával tálaljuk és tépkedett zellerlevéllel díszítjük.