Lencsekrémleves



Hozzávalók:

-  20 dkg lencse,
-  10 dkg főtt, füstölt  kockázott  császárszalonna,
-  1,2 liter zöldségleves  alaplé,
-  1 szál sárgarépa,
-  kis gumó zeller (a zeller levéllel díszítjük)
-  1/2 fej vöröshagyma,
-  2 babérlevél,
-  3 dkg liszt
-  1 mk. pirospaprika
-  2 kk. mustár,
-  1 kk. cukor, vagy méz,
-  2 dl tejföl,
-  1 kk. ciromlé,
-  só.

A megmosott és átválogatott lencsét előző este beáztatjuk. Másnap az áztató vizét elöntjük.
A szalonnát kiolvasztjuk és a liszttel, valamint a finomra vágott hagymával zsemleszínű rántást készítünk. Rádobjuk az apróra felkockázott répát és zellert, kissé együtt pirítjuk, majd erre szórunk 1 mk. pirospaprikát, átkeverjük és felöntjük a zöldséges alaplével.  Hozzádobjuk a babért és beleöntjük az áztatott lencsét. Igen-puhára főzzük. Ha megfőtt a babért kidobjuk belőle.
Kis keverőtálba citromlevet, cukrot, mustárt, majd a tejfölt teszünk és simára kikeverjük, majd a leveshez keverjük. 5-10 percig együtt főzzük.
Ezután a lencsét áttörjük, úgy hogy a héja ne kerüljön a krémbe.
Szükség esetén kevés alaplével hígíthatjuk. Ízlés szerint utána ízesítjük.
Pirított csíkozott bacon szalonnával tálaljuk és tépkedett zellerlevéllel díszítjük.