Magyaros hagymaleves



Hozzávalók:

-  80 dkg vöröshagyma,
-  5 gerezd fokhagyma,
-  10 dkg vaj,
-  10 dkg füstölt szalonna,
-  1 kávéskanál Piros Arany,
-  1 csapott mk. őröltbors,
-  1 liter erős húsleves, vagy erőleves,
-  egy csipet szárított kakukkfű,
-  2 evőkanál liszt,
-  2 dl tejföl,
-  5 dkg füstölt sajt,
-  1 evőkanál brandy,
-  2 dl száraz fehérbor,
-  só, borecet, cukor, Erős Pista,
-  egy csomó vágott petrezselyemzöld,
(-  1 cső piros fűszerpaprika (szárított is jó)),
-  4-6 szelet pirítós ráolvasztott füstölt sajttal.

A füstölt szalonnát 1 cm-es szeletekre vágjuk és a két végén a végeitől 1 cm-re a bőréig fél hosszan bevágjuk.  Zsírját kiolvasztjuk és a sült szalonnákat kiszedjük, a tálalásig félretesszük. Lehúzzuk a tűzről és beledobjuk a vajat, hogy felolvadjon.
A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát 0,5 cm-es karikára vágjuk. A fokhagymákat késlappal megnyomjuk és nem túl apróra felvágjuk.
A hagymákat a zsiradékba tesszük, meghintjük kakukkfűvel, picit megsózzuk,  borsozzuk. Nagylángon összepirítjuk, majd ha a hagyma kiadta a levét, visszavesszük a hőt (takarékra) és fedő alatt kb. 30 perc alatt aranybarnára pirítjuk.  Akkor jó, ha kissé édeskés és omlós lesz.

Ekkor visszaforrósítjuk, megszórjuk a liszttel és gyorsan kevergetve 1 percig együtt pirítjuk( vigyázzunk a hagyma nehogy odakapjon!). Ráöntjük a brandyt majd egy perc múlva a 2 dl száraz fehérbort. Amint kezd sűrűsödni keverjük bele a Piros Aranyat, majd azonnal öntsük fel húslevessel.
Forraljuk fel, majd kis lángon gyöngyözve főzzük 10 percig.

Ezután egy mélyebb edénybe tegyük a 2 dl tejfölt, a petrezselyem felét és erre merjük a levest, amit botmixerrel keverjük krémesre. 
Egy evőkanál borecettel, egy kávéskanál cukorral ízesítjük, ha kell sózzuk.
Egy mk. Erős Pistával tesszük pikánsan csípőssé.
Csészébe tálaljuk.
Javaslat, ami eltér a képtől: a csésze szélébe tűzzük a sült szalonnákat és erre és csésze másik felére támasztjuk a sajtos pirítóst.