- 80 dkg vöröshagyma,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg vaj,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 1 kávéskanál Piros Arany,
- 1 csapott mk. őröltbors,
- 1 liter erős húsleves, vagy erőleves,
- egy csipet szárított kakukkfű,
- 2 evőkanál liszt,
- 2 dl tejföl,
- 5 dkg füstölt sajt,
- 1 evőkanál brandy,
- 2 dl száraz fehérbor,
- só, borecet, cukor, Erős Pista,
- egy csomó vágott petrezselyemzöld,
(- 1 cső piros fűszerpaprika (szárított is jó)),
- 4-6 szelet pirítós ráolvasztott füstölt sajttal.
A füstölt szalonnát 1 cm-es szeletekre vágjuk és a két végén a végeitől 1 cm-re a bőréig fél hosszan bevágjuk. Zsírját kiolvasztjuk és a sült szalonnákat kiszedjük, a tálalásig félretesszük. Lehúzzuk a tűzről és beledobjuk a vajat, hogy felolvadjon.
A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát 0,5 cm-es karikára vágjuk. A fokhagymákat késlappal megnyomjuk és nem túl apróra felvágjuk.
A hagymákat a zsiradékba tesszük, meghintjük kakukkfűvel, picit megsózzuk, borsozzuk. Nagylángon összepirítjuk, majd ha a hagyma kiadta a levét, visszavesszük a hőt (takarékra) és fedő alatt kb. 30 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Akkor jó, ha kissé édeskés és omlós lesz.
Ekkor visszaforrósítjuk, megszórjuk a liszttel és gyorsan kevergetve 1 percig együtt pirítjuk( vigyázzunk a hagyma nehogy odakapjon!). Ráöntjük a brandyt majd egy perc múlva a 2 dl száraz fehérbort. Amint kezd sűrűsödni keverjük bele a Piros Aranyat, majd azonnal öntsük fel húslevessel.
Forraljuk fel, majd kis lángon gyöngyözve főzzük 10 percig.
Ezután egy mélyebb edénybe tegyük a 2 dl tejfölt, a petrezselyem felét és erre merjük a levest, amit botmixerrel keverjük krémesre.
Egy evőkanál borecettel, egy kávéskanál cukorral ízesítjük, ha kell sózzuk.
Egy mk. Erős Pistával tesszük pikánsan csípőssé.
Csészébe tálaljuk.
Javaslat, ami eltér a képtől: a csésze szélébe tűzzük a sült szalonnákat és erre és csésze másik felére támasztjuk a sajtos pirítóst.