Meggyes kacsacomb



  Hozzávalók:


- 4 kacscomb,
- 5 dkg kacsa zsír,
- 0,5 l húsalaplé,
- 2 dl vörösbor,
- 2 dl likőr (chery, kevéssé édes),
- 0,5 meggybefőtt, vagy magozott meggy,
- 5 dkg étkezési keményítő,
- 5 dkg cukor,
- só.


A húst alaposan bedörzsöljük sóval és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a combokat folyóvízben lemossuk és megszárítjuk.

Forró zsírban először a bőrös felét, majd a húsos oldalt lepirítjuk. Majd 1 dl vizet, és 2,5 dl alaplevet öntünk öntünk alá, kezdetben lefedjük és 180 fokon puhára pároljuk. Ha kell a levét alaplével pótoljuk.

Egy lábasban a cukrot karmellizáljuk zsemlyeszínig, majd ráöntjük a bort és a maradék alaplevet és jól összeforraljuk.

Vízzel elkeverjük a keményítőt és ezzel sűrítjük a leendő mártást. Hozzáadjuk a meggyet (ebből egy keveset félreteszünk a díszítéshez) és a likőrt, ezzel is átforraljuk. Sűrű, megydarabos mártást kapunk.

Tálaláskor a combot válasszuk szét, de a tányéron illesszük össze és tegyük a sajtos rizs mellé vonjuk be a kacsát vékonyan a mártással és néhány meggy szemet tegyünk a rizshalom tetejére. A maradék mártást csészében tegyük asztalra.