Muskotályos szűz



Hozzávalók:

-  0,7 kg sertésszűz,
-  10 dkg mangalica zsír,
-  2-3 dl csontlé, vagy húsleves alap,
-  3 dl jófajta muskotály,
-  3 evőkanál cukor,
-  3 dl húsalaplé (erőleves),
-  2 kk. mustár,
-  2 dl főzőtejszín,
-  só, bors.

A húst megmossuk, szárazra töröljük, lehártyázzuk és rostjaira merőlegesen kisebb érme alakú szeletekre felvágjuk. Kézzel kiveregetjük és a széleit itt-ott bevagdossuk. Sózzuk, borsozzuk. Lisztbe átfogatjuk és elősütjük.

A zsiradékba szórjuk a cukrot és elkezdjük karamellizálni. (Ne barnítsuk túl mert kesernyés lesz.) Ha jól felhabzott öntsük rá 2 dl bort és a húsalaplevet. Tegyük bele az elősütött szüzeket és mérsékelt tűzön fedő alatt pároljuk. Gyorsan kész van! Ne pároljuk soká, mert rágós lesz!

Ha hús ujjunkkal megnyomva ruganyos és késsel megszúrva nem enged levet akkor kész.

A húsokat szedjük ki és tartsuk melegen!

A szaftba öntsük bele a maradék bort a mustárt és a tejszínt forraljuk be kb. felére. Közben szépen mártássá sűrűsödik és a maradék alkoholtartalom is elillan.
A húsokat tegyük pecsenyéstálra és vonjuk át a mártással, a maradék mártást tegyük mártásos csészébe.

Hercegnő burgonyával, vagy krokettel kínáljuk.