Hozzávalók:
- 0,8 kg jó húsos oldalast elvágatunk úgy, hogy 4-5 cm csonthossz
maradjon,
- 0,5 liter húsalaplé,
- 10 dkg méz,
- 2 zöld citrom leve,
- 1 dl savanyú-édes chiliszósz (magyar),
- 1 mk. caynne bors,
- só, tarka bors.
Az oldalast kb. 8 cm-es darabokra vágjuk. Megmossuk, szárazra töröljük leheletnyit sózzuk, alaposan borsozzuk és berakjuk a kuktába, ráöntjük a húsalaplevet lezárjuk és első pöszögésig közepes lángon, majd takarékon 40 perc alatt készre pároljuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítésre bekapcsoljuk.
Közben elkészítjük a sütőmázat.
A két citrom levével elkeverjük a a mézet, majd hozzákeverjük a chiliszószt. Ha nagyon savanyúnak találjuk egy kis cukorral még édesíthetjük.
Ha megpárolódott az oldalas egy tepsibe szedjük a puha oldalas darabokat és aki szereti az igen ütős csípőset megszórhatja az egészet,vagy egy részét caynne borssal.
Átvonjuk a húsokat sütőmázzal és az előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 15 perc alatt a mézes, édes-savanyú-csípős keverék rákaramellizálódik a húsokra.
(A kukta főzőlevét okvetlenül (fagyasszuk le) tegyük el igen jó húsalaplé.)
Ropogósra sült burgonyával és salátával, vagy vajas burgonyapürével kínáljuk.