Narancsos kacsasült





  Hozzávalók:


- 1 db hízott kacsa (~2 kg),
- 1 csomó petrezselyem,
- 60 dkg sárgahúsú őszibarack, vagy 400g-os konzerv,
- 1 dl olaj,
- 2 dkg liszt,
- 3 dl húsleves,
- 1 dl brandy,
- majoranna,
- só, bors.


A kacsát megmossuk, leszárítjuk. Átkenjük kevés olajjal, besózzuk, hasüregét bedörzsöljük kevés majorannával, a két lábát keresztben összekötözzük és mély tepsibe tesszük.

Előmelegített, forró sütőben (230 fokon) kissé megkapatjuk, azután mérsékeljük a tüzet 150 fokra, alufóliával betakarjuk, 1 dl húslevest öntünk alá.

A saját levével locsolgatva puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig egy kevés húslevessel pótoljuk. 1 dl húslevest mindenképpen tegyünk félre, mert ennyi kell majd a mártáshoz.

Ha a hús megpuhult, levesszük az alufóliát, a mellét éles kés hegyével bekockázzuk, hogy lehetőleg minden zsír kisüljön belőle.

Miközben a kacsa sül, megmossuk, meghámozzuk az őszibarackot, félbevágjuk és kiemeljük a magját.

Amikor a kacsa piros-ropogósra sült, kiemeljük a tepsiből, melegen tartjuk, leöntjük a zsírját, a visszamaradt pecsenyelét egy lábaskába töltjük, csomómentesre eldolgozzuk benne a lisztet, feleresztjük a húslevessel és a konyakkal, felforraljuk, majd átszűrjük, beletesszük a negyedelt őszibarackot és 5-10 percig rotyogtatjuk.

A kacsát feldaraboljuk, előmelegített tálra rendezzük, az őszibarackkal körítjük, egy kevés mártással megöntözzük, a többit külön csészében, forrón kínáljuk. Azonnal, petrezselyemmel díszítve tálaljuk, csak melegen jó.

Vajas burgonypürével körítjük.