- 4
közepes libacomb,
- 10 dkg kacsazsír,
- 15 dkg petrezselyemgyökér,
- 15 dkg sárgarépa,
- 5 dkg zellergumó és durvára vágott levele és szára,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3 dkg finomliszt,
- 2 db babérlevél,
- 1 mk. kakukkfű,
- 1 mk. majoranna,
- 10 szem szemes bors,
- ~7 dl száraz minőségi fehérbor,
- 5 dkg sűrített paradicsom,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kk. cukor,
- 1 ek. méz,
- só, frissen őrölt bors.
A petrezselyemgyökeret, sárgarépát, zellert, vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk. Egy mély porcelán tálba berétegezzük a jól megmosott combokat, a zöldségeket, fűszereket. Kicsit megsózzuk és leöntjük ~5 dl borral. Lefóliázzuk és 24 órára a hűtő aljába tesszük.
Másnap a kizsírozott tepsi aljára rakjuk a combokat sózzuk, őrölt borssal meghintjük. Olvasztott zsírral leöntjük és közepes, 150-160 fokos sütőben locsolgatva sütjük.
Amikor félig megsütöttük, levéből kivesszük.
A pecsenyelevet egy nagyobb lábosba öntjük. Hozzáadjuk a pácléből kiszedett zöldségeket, a fokhagymát majd a sűrített paradicsomot. Átpirítjuk, liszttel megszórjuk, és a páclével fokozatosan felengedjük. A combokat is a lábosba tesszük, úgy hogy félbevágjuk. Végül felöntjük 0,1 liter borral.
Fedő alatt puhára pároljuk. Utána ízesítjük, az elpárolgott levét a maradék borral pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, levét finom szűrőn átszűrjük. A zöldséget kissé mixeljük, ha túl sűrű lenne a párolólével hígítjuk. Kis mézzel, sóval ízesítjük.
Tálaláskor a combokat összeillesztjük, mintha el sem vágtuk volna és forró pároló levével leöntjük. A zöldséges mártást külön mártásosban tálaljuk.
Szeletelt zsemlegombóc körítéssel, vagy petrezselymes újburgonyával kínáljuk.
- 10 dkg kacsazsír,
- 15 dkg petrezselyemgyökér,
- 15 dkg sárgarépa,
- 5 dkg zellergumó és durvára vágott levele és szára,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3 dkg finomliszt,
- 2 db babérlevél,
- 1 mk. kakukkfű,
- 1 mk. majoranna,
- 10 szem szemes bors,
- ~7 dl száraz minőségi fehérbor,
- 5 dkg sűrített paradicsom,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kk. cukor,
- 1 ek. méz,
- só, frissen őrölt bors.
A petrezselyemgyökeret, sárgarépát, zellert, vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk. Egy mély porcelán tálba berétegezzük a jól megmosott combokat, a zöldségeket, fűszereket. Kicsit megsózzuk és leöntjük ~5 dl borral. Lefóliázzuk és 24 órára a hűtő aljába tesszük.
Másnap a kizsírozott tepsi aljára rakjuk a combokat sózzuk, őrölt borssal meghintjük. Olvasztott zsírral leöntjük és közepes, 150-160 fokos sütőben locsolgatva sütjük.
Amikor félig megsütöttük, levéből kivesszük.
A pecsenyelevet egy nagyobb lábosba öntjük. Hozzáadjuk a pácléből kiszedett zöldségeket, a fokhagymát majd a sűrített paradicsomot. Átpirítjuk, liszttel megszórjuk, és a páclével fokozatosan felengedjük. A combokat is a lábosba tesszük, úgy hogy félbevágjuk. Végül felöntjük 0,1 liter borral.
Fedő alatt puhára pároljuk. Utána ízesítjük, az elpárolgott levét a maradék borral pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, levét finom szűrőn átszűrjük. A zöldséget kissé mixeljük, ha túl sűrű lenne a párolólével hígítjuk. Kis mézzel, sóval ízesítjük.
Tálaláskor a combokat összeillesztjük, mintha el sem vágtuk volna és forró pároló levével leöntjük. A zöldséges mártást külön mártásosban tálaljuk.
Szeletelt zsemlegombóc körítéssel, vagy petrezselymes újburgonyával kínáljuk.