Nyúlpaprikás



Hozzávalók:

 -  1 kg kicsontozott nyúlhús,
 -  10 dkg kolozsvári szalonna,
 -  2 fej vöröshagyma,
 -  1 kk. kissé csípős cecei őrölt paprika,
 -  1 húsos zöldpaprika,
 -  1 nagyobb érett, hámozott magozott paradicsom,
 -  1 dl főzőtejszín,
 -  1 dl tejföl,
 -  1 dl testes vörösbor,
 -  1 dl húsalaplé,
 -  só, bors.


  A húst alaposan megmossuk, felkockázzuk éa szitában leforrázzuk,
  majd leöblítjük és hagyjuk jól lecsöpögni. Gyengén sózzuk,
  borsozzuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

  A szalonnát felkockázzuk és serpenyőben az olajjal kiolvasztjuk a
  zsírját. A pörcöt kiszedjük.

  A hagymát finomra vágjuk és a zsírban fedő alatt megfonnyasztjuk.
   
  Lehúzzuk a tűzről és a pirospaprikával, jól átkeverjük és ha a
  paprika átadta színét a zsiradéknak rátesszük a felkockázott húst,  
  visszatesszük a tűzre és és néhány percig pirítjuk, állandó keverés
  mellett.  Közben  kevés sót adunk hozzá és tovább keverjük, ekkor
  a hús levet ereszt és keverés mellett kifehérítjük. Ráöntjük a
  vörösbort, lefedjük mérsékeljük a lángot és fedő alatt pároljuk
  tovább lassú tűzön. Ha levét elfőné, alaplével pótoljuk.

  Rövidlén vajpuhára pároljuk.

  Ha a hús megpuhult az apróra kockázott paprikát és paradicsomot
  hozzáadjuk, nem pároljuk pépesre.

  Hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tejfölt és átforraljuk. Ezalatt a
  szaftjának vissza kell sűrűsödni az eredeti - nem folyós - állagra.
  Ha kell sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

  Ha nem sietünk a lisztes sűrítés elmaradhat!

  Petrezselymes apró-nokedlivel, esetleg pirított tarhonyával tálaljuk.