Hozzávalók:
- 1 kg kicsontozott nyúlhús,
- 10 dkg kolozsvári szalonna,
- 2 fej vöröshagyma,
- 1 kk. kissé csípős cecei őrölt paprika,
- 1 húsos zöldpaprika,
- 1 nagyobb érett, hámozott magozott paradicsom,
- 1 dl főzőtejszín,
- 1 dl tejföl,
- 1 dl testes vörösbor,
- 1 dl húsalaplé,
- só, bors.
A húst alaposan megmossuk, felkockázzuk éa szitában leforrázzuk,
majd leöblítjük és hagyjuk jól lecsöpögni. Gyengén sózzuk,
borsozzuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A szalonnát felkockázzuk és serpenyőben az olajjal kiolvasztjuk a
zsírját. A pörcöt kiszedjük.
A hagymát finomra vágjuk és a zsírban fedő alatt megfonnyasztjuk.
Lehúzzuk a tűzről és a pirospaprikával, jól átkeverjük és ha a
paprika átadta színét a zsiradéknak rátesszük a felkockázott húst,
visszatesszük a tűzre és és néhány percig pirítjuk, állandó keverés
mellett. Közben kevés sót adunk hozzá és tovább keverjük, ekkor
a hús levet ereszt és keverés mellett kifehérítjük. Ráöntjük a
vörösbort, lefedjük mérsékeljük a lángot és fedő alatt pároljuk
tovább lassú tűzön. Ha levét elfőné, alaplével pótoljuk.
Rövidlén vajpuhára pároljuk.
Ha a hús megpuhult az apróra kockázott paprikát és paradicsomot
hozzáadjuk, nem pároljuk pépesre.
Hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tejfölt és átforraljuk. Ezalatt a
szaftjának vissza kell sűrűsödni az eredeti - nem folyós - állagra.
Ha kell sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Ha nem sietünk a lisztes sűrítés elmaradhat!
Petrezselymes apró-nokedlivel, esetleg pirított tarhonyával tálaljuk.