Partraszállás Lellén



Hozzávalók:

-  0,7 kg sertéscomb felkockázva,
-  0,5 liter húsalaplé,
-  2 gerezd fokhagyma átnyomva,
-  1 nagy fej hagyma apróra vágva,
-  1/2 fej káposzta vékonyra szelve,
-  1/2 fej kelkáposzta vékonyra szelve,
-  10 dkg füstölt kenyérszalonna kockázva,
-  1 szál sárgarépa kockázva,
-  1 szál fehérrépa kockázva,
-  1 két fej hagyma nagyságú zellergumó kockázva,
-  3 szem hámozott kockázott burgonya,
    (körítésnek 70 dkg főtt burgonya kocka),
-  2 evőkanál Piros Arany,
-  6 ek. olaj,
-  1 csomó apróra vágott petrezselyem,
-  só, csipet őrölt paprika, bors.

A szalonnakockát kiolvasztjuk 3 ek. olajon, majd hozzáadjuk a húst, sózzuk borsozzuk és nagy lángon kifehéredésig gyakran keverve lepirítjuk. Ha lepirult rányomjuk a fokhagymát, hozzáöntünk 2,5 dl alaplevet és lefedve lassú tűzön a húst vaj-puhára pároljuk.

Nagyobb kuktában, vagy magas lábosban a maradék olajon a hagymát megdinszteljük, majd rátesszük a felaprított zöldeket kissé pároljuk és a húsalaplé maradékával felengedjük, rádobjuk a fokhagymát a Piros Aranyat, a zöldség-zöldet és egy csipet sót, majd lefedjük. Ha kuktában csináljuk első pöszögésig közepes lángon, majd takarékon 30 perc alatt készre pároljuk. Lábosban nézzük meg, hogyan puhul a zöldség; szinte szét kell főnie!! Ha szinte szétfőtt a zöldség; akkor van kész!
 

Az zöldségeket botmixerrel pépesítjük. Egy zöldes mártást kapunk. Utána kell ízesíteni; egy csipet őrölt paprikával, borssal, sóval.

Nagy lapostál egyik oldalára teszünk egy jó nagy kanál zöldségpépet, mellé a kockázott főtt burgonyát, amire ráhalmozunk két kanál szaftos húst. Az egészet meghintjük frissen vágott petrezselyemmel.

(Amikor csónakkal érkeztünk a B.lellei horgásztanyára, ezzel a kajával vártak. Az elrendezés a tányéron és a színvilág hasonlított a hínáros vízben való izzasztó lapátolásunk "élményeire".
Minden fizikai fáradtságunk tovaszállt a mennyei ízek és a rizling kisfröccsök után.)