Ormánsági combfilé rizsropogóssal



  Hozzávalók:


-  60 dkg kicsontozott csirkecomb,
-  10 dkg párolt zöldborsó,
-  2 szál párolt, karikázott sárgarépa,
-  Magyaros fűszerkeverék,
-  bors,
-  5 dkg liszt,
-  2 dl olaj,
-  1 dl tejföl,
-  csipetnyi majoranna,
-  só,

A rizsropogóshoz:
-  20 dkg rizs,
-  8 dkg húsos szalonna,
-  1 kis fej vöröshagyma,
-  3 dkg vaj,
-  5 dkg liszt,
-  1 dl tej,
-  2 tojás,
-  5 dkg morzsa,
-  5 dkg darált mandula,
-  olaj a sütéshez,
-  só, bors, szerecsendió.

A csirkecombokat kisebb darabokra, 5-6 dkg-os szeletekre vágom. A húst meghintem a fűszerkeverékkel jól átforgatom benne és egy jó félóráig állni hagyom a hűtőben.
Utána megborsozom, lisztbe forgatom, 2 dl olajat forrósítok, és a szeletek mindkét oldalát hirtelen megsütöm.

A sütés után visszamaradt olajhoz 2 dl húsalaplevet öntök, majd felforralom. Belekeverem a lisztes tejfölt és majoránnával megszórom. Egy tűzálló tálba rakom az elősütött húsokat, leöntöm az elkészített mártással, letakarom fóliával, és sütőben 20 percig párolom. Mielőtt elkészülne, eltávolítom a fóliát, és megpirítom a tetejét.

Köretnek főtt karottát, zöldborsót és rizsropogóst adok.

Rizsropogós: A megmosott rizst 4 dl vízben addig főzöm, amíg a levét el nem issza. A húsos szalonnát apró kockára vágom, kisütöm és ebben pirítom meg az apróra vágott vöröshagymát. A vajból, a lisztből és a tejből mártást készítek, hozzáadom a kész rizst, a hagymás szalonnát és egy egész tojást. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem.
Kihűtöm, golyó alakúra formázom, majd tojásba és darált mandulával kevert zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban pirosra sütöm, és melegen zöldborsóval és sárgarépával díszítve tálalom.