Hozzávalók:
- 8
kisebb csirkecomb,
- 15 dkg füstölt szalonna vékonyra
szeletelve, (esetleg szeletelt bacon),
- 3 dl száraz fehér bor,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 5 dkg paradicsompüré, vagy szezonjában
50 dkg hámozott paradicsom,
- 2 nagy fej hagyma vékonyra karikázva,
- 4 babérlevél,
- 1 dl olaj,
- 1 csomó zellerlevél aprítva,
- 1 kk. szárított morzsolt rozmaring,
- 2-3 nagyobb bazslikom levél, vagy 1 kk. morzsolt levél,
- 2 evőkanál barna cukor,
- 1 ek. Piros Arany, (1 kk. Erős Pista)
- só, bors.
A csirkecombokat megmossuk, bőrét lehúzzuk, húsát egy oldalon csontig végigvágjuk. Mokkás pohárba összekeverjük az aprított zeller negyedét, a rozmaringot, két mk. sót, 1 mk. őrőlt borsot és a Piros Arany felét egy ek. olajjal. Ha friss bazsalikomunk van, akkor először annak levelével átdörzsöljük a combokat, utána az olajos fűszerkeverékkel bedörzsöljük-átkenjük a combokat. Lefedve min. két órára hűtőbe tesszük (legjobb előző este megcsinálni).
A pároláshoz egy mélyebb tűzálló üveg, vagy tapadásmentes fém sütőtálat kiolajozunk. Az alját szalonna szeletekkel borítjuk. Erre jönnek a hagymakarikák, majd a csirkecombok lazán egy más mellé. Közéjük szórjuk a felaprított fokhagymát a felezett babérlevelet. A felkarirázott paradicsommal az egészet befedjük.(vagy a konzerv sűrített paradicsomot vizzel közel duplájára hígítjuk és a combokra kenjük. Mellé locsolunk 2 dl bort, enyhén megsózzuk és borsozzuk.
Alufóliával lefedve 180 fokos előmelegített sütőben 50 percet pároljuk.
Ha a combok megpuhulta tálra szedjük, melegen tartjuk és ütemesen elkészítjük a mártást.
A párolóléből kidobjuk a babérleveleket és kiszedjük a szalonnákat. A levet lábasba öntjük turmixoljuk kézi mixerrel. Hozzáadjuk a maradék 1 dl bort, Pirosaranyat, ízlés szerint cukrot, a maradék zöldfűszereket és közepes tűzön beforraljuk mártás sűrűségűre. Ha kell ízesítjük sóval, borssal.
A mártással bevonhatjuk a tálon lévő combokat, de tálalhatjuk külön mártásos tálkában is.
Egyszerű főtt burgonyával, vagy rizzsel kínáljuk.
- 15 dkg füstölt szalonna vékonyra
szeletelve, (esetleg szeletelt bacon),
- 3 dl száraz fehér bor,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 5 dkg paradicsompüré, vagy szezonjában
50 dkg hámozott paradicsom,
- 2 nagy fej hagyma vékonyra karikázva,
- 4 babérlevél,
- 1 dl olaj,
- 1 csomó zellerlevél aprítva,
- 1 kk. szárított morzsolt rozmaring,
- 2-3 nagyobb bazslikom levél, vagy 1 kk. morzsolt levél,
- 2 evőkanál barna cukor,
- 1 ek. Piros Arany, (1 kk. Erős Pista)
- só, bors.
A csirkecombokat megmossuk, bőrét lehúzzuk, húsát egy oldalon csontig végigvágjuk. Mokkás pohárba összekeverjük az aprított zeller negyedét, a rozmaringot, két mk. sót, 1 mk. őrőlt borsot és a Piros Arany felét egy ek. olajjal. Ha friss bazsalikomunk van, akkor először annak levelével átdörzsöljük a combokat, utána az olajos fűszerkeverékkel bedörzsöljük-átkenjük a combokat. Lefedve min. két órára hűtőbe tesszük (legjobb előző este megcsinálni).
A pároláshoz egy mélyebb tűzálló üveg, vagy tapadásmentes fém sütőtálat kiolajozunk. Az alját szalonna szeletekkel borítjuk. Erre jönnek a hagymakarikák, majd a csirkecombok lazán egy más mellé. Közéjük szórjuk a felaprított fokhagymát a felezett babérlevelet. A felkarirázott paradicsommal az egészet befedjük.(vagy a konzerv sűrített paradicsomot vizzel közel duplájára hígítjuk és a combokra kenjük. Mellé locsolunk 2 dl bort, enyhén megsózzuk és borsozzuk.
Alufóliával lefedve 180 fokos előmelegített sütőben 50 percet pároljuk.
Ha a combok megpuhulta tálra szedjük, melegen tartjuk és ütemesen elkészítjük a mártást.
A párolóléből kidobjuk a babérleveleket és kiszedjük a szalonnákat. A levet lábasba öntjük turmixoljuk kézi mixerrel. Hozzáadjuk a maradék 1 dl bort, Pirosaranyat, ízlés szerint cukrot, a maradék zöldfűszereket és közepes tűzön beforraljuk mártás sűrűségűre. Ha kell ízesítjük sóval, borssal.
A mártással bevonhatjuk a tálon lévő combokat, de tálalhatjuk külön mártásos tálkában is.
Egyszerű főtt burgonyával, vagy rizzsel kínáljuk.