Paradicsomos csirke palacsintában



  Hozzávalók:

- 2 csirkemell,
- 40 dkg gomba, olaj a pirításhoz, só, bors,
- 2 dl száraz fehér bor,
- 2 gerezd fokhagyma préselve és vízbe áztatva,
- 2 ek. paradicsompüré, vagy szezonjában 20 dkg érett                 hámozott paradicsom,
- 1 kk. Piros Arany,
- 1 kk. vaj,
- 10 dkg mozzarella felkockázva,
- 5 dkg kemény sajt reszelve,
- 2 ek. ketchup (csípős/édes),
- 1 csomó petrezselyemzöld aprítva, 1 mk. rozmaring, 1 mk.         oregano,
- olaj a palacsinta sütéshez,
- 8 nagy sós palacsintát sütünk (receptet lásd a tészták között).


A csirkemellet kis kockára vágjuk és 2 evőkanál olajon kifehérítjük, sózzuk borsozzuk és hozzáadjuk apróra vágott gombát elkeverjük és fedő alatt közepes lángon összepároljuk.

Közben megkeverjük a palacsintatésztát.

Ha a csirke és a gomba zsírjára sült félretesszük, melegen tartjuk.

Elővesszük a paradicsompürét, a Piros Aranyat, a zöld- fűszereket, a bort és a mozzarella kockákat. A paradicsom-pürébe dobjuk a mozzarella kockákat és hozzáöntjük a bort. Lassú tűzön kevergetve hagyjuk krémszerűvé besűrűsödni. Kis cukrot adunk hozzá ízlés szerint. Hozzádobjuk a vajat és a zöld-fűszereket, átrotyogtatjuk, majd melegen tartjuk. Ez a sűrű krémszerű mártást lesz a palacsinták alapja.

Kisütjük a szokásosnál kissé vastagabb sós palacsintákat.

I. változat

A palacsintát vékonyan áthúzzuk a vizes fokhagyma lével (kenőecset!), majd 3 ek. paradicsomos pürét terítünk rá. Vágott petrezselyemmel meghintjük. Félbehajtjuk, majd egy lapos tortakéssel az egyik felére 4 ek. gombás csirkemellet kenünk, majd a másik felet ráhajtjuk. Végül a tetejét áthúzzuk ketchuppal és meghintjük reszelt sajttal a palacsintát.
Ez lehetne egytálétel is!

II. változat

A palacsintákat széles metéltre vágjuk. Meghintjük fokhagymás vízzel és átkeverjük a ketchuppal, majd serpenyőben kevés olajon visszaforrósítjuk.
Tányérra tésztaszedővel egy kupac palacsinta tésztát szedünk rámerünk 2-3 ek. paradicsomos pürét. Meghintjük sajttal. Mellé halmozzuk 4 ek. gombás csirkemellet, amit borsozunk meghintjük petrezselyemmel.