Petrezselymes csirke



  Hozzávalók:


- 1 csirke,
- 10 dkg vaj, vagy margarin,
- 1,5 dl főzőtejszín,
- 2,5 dl száraz fehérbor,
- 15 dkg reszelt füstöltsajt,
- 1 csomó (5-6 db) újhagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 csomó petrezselyemzöld,
- 1 mk. mustár,
- só, bors.

A csirkét megmossuk bőrét lehúzzuk. Szétbontjuk. (A szárnyakat a hátat és mellecsontját lefagyasztjuk alaplé főzéshez.) Áttört fokhagymával bedörzsöljük, besózzuk és hűtőben állni hagyjuk.

A vaj felét serpenyőben megolvasztjuk és a csirkedarabokat hirtelen átsütjük benne. A kifehéredett húsokat lábosba szedjük, ráöntjük a vajas pecsenyelevet, meglocsoljuk 2,5 dl borral és fedő alatt lassú tűzön párolni kezdjük.

Három deka vajat felforrósítunk a serpenyőben. A hagymát centis ferde hasábokra vágyjuk (zöldjével együtt) és a forró vajra dobjuk, sózzuk és fedő alatt röviden megpároljuk, roppanósra. Ha kész a csirkedarabokra öntjük. Egy fél pohár vízet hozzáadva a csirkét lassú tűzön - fedő alatt - pároljuk puhára. Arra ügyeljünk, hogy kevés lé mindig maradjon alatta.

Elkészítjük a petrezselyem mártást. Turmixgépbe rakjuk a következőket: 1,5 csomó vágott zöldpetrezselyem, a maradék lágy vaj, 1 dl tejszín, mustár, füstöltsajt, csipet só. Összepépesítjük. Ha sűrűnek találnánk a maradék tejszínt öntsük hozzá.

A serpenyőbe kanalazzuk bele a sűrű petrezselyem mixet és kicsit pároljuk meg. Jószerével csak addig melegítjük, amíg néhányat pöffen a sűrű mártás és a direkt tejszíníz eltűnik. Ha nagyon besűrűsödne, egy kis vizet öntsünk alá. Közben kevergessük. Maximum 5-6 perc alatt kész.

Petrezselymes újburgonyával kínáljuk.