Hozzávalók:
- 4 szelet csont nélküli borda (16-18 dkg-osak),
- 0,5 liter húsalaplé,
- 15 dkg (nem húsos) füstölt szalonna,
- 5 ek. olaj,
- 1 dl száraz fehérbor,
- 80 dkg burgonya,
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- 3 paradicsom húsa, vagy 2 ek. sűrített paradicsom,
- 2 zöldpaprika,
- 2 kk. édes-paprika,
- kb. 4 ek. liszt,
- 1 kk. Piros Arany,
- 1 mk. caynne bors,
- 1 kk. cukor,
- só, tarka bors.
A bordákat kiütögetjük, mindkét oldalukon. (ha van fehér hártya a szélükön azt levágjuk, vagy bevágjuk, hogy sütésnél ne pöndörödjenek össze.) Sózzuk, tarka borssal borsozzuk és megforgatjuk paprikás lisztben. (4 ek. lisztet keverjünk el 1 kk. édes-paprikával.)
Egy lábosban hevítsünk fel 2 ek. olajat és süssük át a bordák mindkét oldalát. Ha kell pótoljuk az olajat. A lepirított bordákat szedjük tányérra. Ha az összes lepirult öntsük a lábosba a bort és oldjuk fel pörzsanyagokat kevergetés mellett, majd szedjük vissza a húsokat és öntsük le a fele húslével.
Fedjük le és közepes lángon kezdjük el párolni. Ha nem férnek el a húsok egy sorba, egy idő (20 perc) múlva cseréljék meg az alsókat a felsőkkel. Mindig legyen alatta pároló lé, tehát ha elfőtte pótoljuk alaplével.
Kuktában gyorsabban megy a párolás, de most van időnk.
Közben elkészítjük a forgatott burgonyát.
Egy tapadásmentes serpenyőbe 2 ek. olajat hevítünk. Ebbe dobjuk a 1x2 cm kockára vágott szalonnát és kavargatva addig sütjük amíg zsírját kiadja és kezd pörcösödni. Ekkor a szalonnát kiszedjük és tálalásig félretesszük.
Félfőre vágjuk a vöröshagymát, apró kockára a zöldpaprikát, picit sózzuk és együtt üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a hámozott paradicsomot (esetleg pürét) és a Piros Aranyat, kóstoljuk meg és ha kell kissé sózzuk, rádobjuk az 1 kk. cukrot átkeverjük (megkóstoljuk és ha kell utána ízesítjük), majd fedő alatt 5-8 percig pároljuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítésre bekapcsoljuk.
Egy olyan méretű tepsit keressünk, amiben egy rétegben elfér majd a főtt burgonyánk. Ha megfőtt a burgonya a kiolajozott tepsibe szedjük megszórjuk caynne borssal (vigyázz nagyon csíp!) és ráöntjük a lecsóalapot. Két keverőlapáttal óvatosan átforgatjuk a szaftban és a sütőbe tesszük 10-15 percre.
Kb. 15 perc múlva a hús is már megpuhult. Ekkor kivesszük a tepsit és burgonyára fektetjük a bordákat. Rálocsoljuk a hús párolólevét, de már nem kevergetjük. Az egészet meghintjük a maradék pirospaprikával és ráőrölünk egy kis tarkaborsot. Visszatesszük a sütőbe összemelegítjük és öt perc múlva a sütőt lezárjuk. Tálalásig itt maradhat.
Ropogós káposztasalátával, vagy vágott vegyes savanyúsággal kínáljuk.