Hozzávalók:
- 0,8 kg sertésfelsál,
- 5 dkg liszt,
- 1 dl olaj,
- 5 dkg kockázott füstölt szalonna,
- 10 + 30 dkg vöröshagyma,
- 40 dkg zöldpaprika,
- 10 dkg paradicsom,
- 1 ek. Piros Arany,
- 0,5 dl húsalaplé,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 ek. édes fűszerpaprika,
- 1 hegyes erős zöldpaprika felkarikázva,
- só, csipet cukor.
Serpenyőben kevés olajon a kivert és lisztbe forgatott felsálszeleteket, mindkét oldalukon hirtelen átsütjük és egy akkora lábosba, amelyben kis átfedéssel elférnek, körbe belefektetjük.
A visszamaradt olajban a felkockázott szalonnát félig megpirítjuk, hozzáadunk 10 dkg félfőre vágott hagymát. Aranysárgára pirítjuk, majd a fűszerpaprikával gyorsan elkeverjük a húslé felével azonnal felengedjük.
Beletesszük a zúzott fokhagymát elkeverjük, megsózzuk és ráöntjük az elősütött húsokra. Fedővel letakarva, mérsékelt tűzön, rövid lében pároljuk.
Külön edényben elkészítjük a lecsót. Kicsit csípőssé tehetjük 3-4 karika hegyes-erős zöldpaprikával.
Amikor a hús már majdnem puha, a húsokat a lábos egyik oldalára szedjük és mellé halmozzuk a lecsót. A lábost kissé megrázogatjuk, hogy az étel leve egyenletesen elosztódjék. Fedő alatt tovább pároljuk, amíg a hús vajpuha lesz.
Petrezselymes burgonyával, vagy párolt rizzsel kínáljuk.