Töltött libacomb


  Hozzávalók:


- 4 közepes libacomb,
- 10 dkg kacsazsír,
- 2,5 dkg vaj,
- 15 dkg csibemáj,
- 15 dkg kacsamáj,
- 4 egész tojás,
- 2 db szikkadt zsemle,
- 5 dkg kockázott bacon szalonna,
- 5 dkg csiperke gomba,
- 1 ek. paradicsomsűrítmény,
- 3 dl sűrített paradicsomlé,
- 1 dl főzőtejszín,
- 1 dl tej,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1,5 dl brandy,
- 1,5 ek. liszt,
- só, frissen őrőlt bors, majoranna.


Felkockázott zsemlét meglocsoljuk a tejszínnel és tejjel, egy kanál olvasztott zsiradékkal. Kicsit állni hagyjuk. (Akkor jó, ha a nyomkodásnál majdnem teljesen szétmálik.)

2,5 dkg vajon a bacon szalonnát kissé átpirítjuk, rádobjuk a finomra vágott hagymát. Kissé megdinszteljük, majd az apróra vágott gombát és rányomott fokhagymát kissé sózzuk meghintjük egy csipet majorannával, borssal és fedő alatt 10 percig tovább pároljuk. Ezután hozzákeverjük a finomra darabolt májakkal két-három perc múlva lezárjuk. Hagyjuk kissé hűlni. Ez lesz a töltelék.

Addig a libacombról a csontokat a belső rész felől kiszedjük. A csontok helyébe és a bőr alá a tölteléket fogjuk tölteni. (Némi gyakorlatot igényel, de általában a harmadik már jól sikerül :-)).

A töltelékre ráütjük a tojásokat, alaposan átkeverjük, utána sózzuk és a kiszedett csontok helyére betöltjük. Összegöngyöljük, formázzuk és a bőrt cérnával bevarrjuk. Sóval, borssal megszórjuk. Sütőtálba rakjuk, olvasztott zsírral meglocsoljuk, és 160 fokos sütőben locsolgatva szép pirosra sütjük.

Ha megsült vágódeszkára kitesszük kissé pihentetni (hűlni).

Levét egy lábosba öntjük és a sűrített paradicsommal, liszttel és a brandyvel csomómentesre keverjük. Beforraljuk. A töltött húsokat két-három darabba ferde vágással szeleteljük.

Tepsis forgatott burgonyával tálaljuk. Főtt vegyes-zöldségre (mirelit) 
is tálalhatjuk.