Pisztráng rizlingmártással



Hozzávalók:

- 4 db pisztráng filé(1,2 kg),
- 2 dl citromos halalaplé,
- 5 dkg vaj,
- 25 dkg csiperke gomba,
- 1 csomó újhagyma,
- 15 dkg szemelt nagy-szemű magtalan csemegeszőlő,
- 2 citrom,
- 1,5 dl tejszín,
- 2 dl Csopaki olaszrizling,
- 1 csomó petrezselyemzöld apróra vágva,
- őrölt fehérbors, só.

A pisztrángokat alaposan megmossuk és kissé leszárítjuk sózzuk, valamint citrommal alaposan bedörzsöljük. Egy kis citromlével, frissen őrölt borssal még meghintjük és egy időre állni hagyjuk a hűtőben.

Közben elkészítjük a ragut. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a finomra szeletelt hagymát (a zöldjét is hozzávágjuk). Kissé megfonnyasztjuk, majd hozzá keverjük a a felkockázott gombát kissé pirítjuk és ha levet engedett megsózzuk, borsozzuk felöntjük a borral, alaplével és ráhintjük a petrezselyem háromnegyedét lefedjük és pároljuk. 15-25 perc múlva hozzáadjuk a tejszínt és most már fedő nélkül rövid lére forraljuk. A vége felé hozzáadjuk a szőlőt és ha kissé megtöppedt a mártást melegen tartjuk.

Nagyobb lábosban sós citromos vizet melegítünk. Beletesszük a halakat és közepes lángon puhára főzzük.

Ha a hal megfőtt előmelegített tálra tesszük. A mártással a filét átvonjuk. Vajas petrezselymes burgonyával körítjük.