Ponty zöldfűszer-mártással




Hozzávalók:

- 0,8 dkg pontyfilé patkó,
- 2,5 dl citromos halalaplé,
- 5+10 dkg vaj,
- 2 dl száraz vörösbor,

Mártáshoz:

- 5 dkg csiperke gomba,

- 3 csomó újhagyma,
- 5 dkg vaj,
- egy darab füstölt szalonabőr,
- 2 lilahagyma,
- 1,5 dl tejszín,
- 1 mk. szárított tárkonylevél,
- 1 szál fehér és sárga répa,
- 1 zellerszár levéllel,
- 1 paradicsom,
- 1 mk. kakukkfű,
- 1 mk. tárkonylevél,
- 1 csomó petrezselyemzöld apróra vágva,
- 2 dl zöldségalaplé,
- 1 dl száraz vörösbor,
- 1 ek. liszt,
- 2 dkg cukor,
- őrölt fehérbors, só.


A pontyfilét megmossuk, kivajazott lapos edénybe tesszük, hozzáöntjük a halalaplevet, a bort, és letakarva puhára pároljuk. Majd egy másik serpenyőben - óvatosan áttéve - a maradék adag vajon lepirítjuk és melegen tartjuk.

Közben elkészítjük a mártást. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a finomra szeletelt hagymát (a zöldjét is hozzávágjuk). Kissé megfonnyasztjuk, majd hozzá keverjük a a felkockázott gombát, répákat, zellert, meghintjük a zöldfűszerekkel, megsózzuk, borsozzuk felöntjük a borral, alaplével. Lefedjük és pároljuk. 15-25 perc múlva hozzáadjuk felkockázott hámozott paradicsomot.

Egy másik serpenyőben cukrot pirítunk, majd felöntjük vörösborral. Ha feloldódott benne a karamellizált cukor félretesszük.

Közben a serpenyőben lepirult zöldséget meghintjük a liszttel. Hozzáadjuk a karamelles levet, a tejszínt és most már fedő nélkül kevergetés közben kiforraljuk. Sózzuk és borsozzuk. Végül kevés vajat morzsolunk bele és simára keverjük.

Tálaláskor a párolt halat bőven meglocsoljuk a mártással és mellé szeletelt vajas, fűszeres burgonyát kínálunk.