Pulykamell Gellért módon


  Hozzávalók:

- 1 kg pulykamellfilé,
- 15 dkg mangalica zsír,
- 30 dkg csiperkegomba,
- 20 dkg gépsonka,
- 30 dkg zsenge zöldborsó,
- 1/2 csomó petrezselyem,
- 20 dkg trappista sajt,
- 0,3 l tyúkleves alaplé,
- 3 dl főzőtejszín,
- 4 dl tejföl,
- 2 fej lilahagyma,
- 10 dkg liszt,
- 4 db tojás,
- só, bors.


A filét centis vastag szeletekre vágjuk, sózzuk és kis időre hűtőben pihentetjük.
Közben feldaraboljuk finom metéltre a gombát, felaprítjuk a hagymát és vékony metéltre vágjuk a sonkát is.

A felhevített zsírban a liszbe forgatott pulykamell szeletek mindkét oldalát megsütjük. Tűzálló tálba rakjuk, kis átfedéssel.

A visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a sonkát,gombát és a borsót,majd az egészet átpirítjuk.Sózzuk, borsozzuk.Ha elfőtte a levét finomra vágott petrezselyemmel átkeverjük és megszórjuk 3 dkg-nyi liszttel,  felöntjük a tyúkhús alaplével és tejszínnel. Átforraljuk és utána ízesítjük, ha szükséges. Végül kézi mixerrel pürésítjük és fémszitán átnyomjuk.

Ráöntjük a lepirított húsokra és előmelegített sütőben 180 fokon, lefedve a húst puhára pároljuk. (kb. 40 perc) Közben 30 perc elteltével a tetejét levesszük és 150 fokra állítjuk a sütőt.

Végül a tojásokat felütjük és elhabarjuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a tejfölt és a reszelt sajtot. Ráöntjük a húsokra. Most már nem fedjük le, sütőt visszaállítjuk 180 fokra és addig sütjük, amíg a sajt a tetején megpirul.

Eredetileg vajas kelbimbó volt a köret. Én rántott, párolt karfiollal, vagy Uram bocsá' pirított tarhonyával, vagy rizibizivel szoktam kínálni.