Pulykamell zöldségraguval




  Hozzávalók:

- 4 tenyérnyi pulykamell szelet,
- 10 dkg vaj,
- 1 ek. olaj,
- 2,5 dl. száraz fehérbor,
- 2 dl zöldségleves alaplé,
- 2-3 dl főzőtejszín,
- 2 kaliforniai paprika, vagy szezoban 2 db húsos TV paprika,
- 1 nagy fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma zúzva,
- 5 dkg gumós zeller leveleivel,
- 1 fél csomó petrezselyem,
- 1 ek. Piros Arany,
- 3-4 db érett hámozott paradicsom,
- 3 szál sárgarépa,
- 1 ek. cukor,
- 1 hegyes erős paprika,
- 10 dkg reszelt kemény sajt (parmezán, ementáli),
- só, bors, kevés zsemlemorzsa.


A hússzeleteket kissé kiverjük sózzuk, borsozzuk, lefóliázzuk és 1/2-1 órára hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a ragut.
A hagymát, zellert és szárát, a répát apróra kockázzuk. 5 dkg vajon és egy kanál olajon egy-két csipet sóval borssal feltesszük a fenti sorrendben párolódni, mindig várva néhány percet az előző pirulására. Ha kell egy kis zöldséglevest öntünk alá. Ízesítjük a Piros Arannyal, cukorral és ha fél-puha hozzáadjuk a bort, majd öt perc forralás után megkóstoljuk. Ha kell utána sózzuk és lezárjuk.

Egy másik serpenyőben 3 dkg forró vajon a hússzeleteket gyorsan lepirítjuk és ha kell borsozzuk, sózzuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk a maradék vajjal és zsemlemorzsával körberázzuk.

Ebbe kerül lehetőleg egy rétegben az elősütött hús, erre a zöldséges ragu.

Ráöntjük a maradék tejszínnel elkevert zöldséglevest és 180 fokra előmelegített sütőbe lezárva tovább pároljuk 30 percet.

Ekkor levesszük a fóliát, vagy a tetejét és további tíz percre visszatesszük a sütőbe. Illetve addig, hogy a mártásnak egészen be kell krémszerűvé sűrűsödni.

Végül meghintjük a tetejét a reszelt sajttal és visszatéve a sütőbe ráolvasztjuk.

A hegyes erős paprikát felkarikázzuk és külön kistányéron kínáljuk.
Hagymás tört burgonyával kínálom.