Részeges lecsós csirke



  Hozzávalók:


- 1 db (1,4-1,5 kg-os) csirke,
- 3 ek. olaj,
- 15 dkg füstölt szalonna,
- 1 fej lilahagyma,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 csomó újhagyma,
- 50 dkg kaliforniai paprika (különböző színűek),
- 25 dkg érett paradicsom (meghámozva, kimagozva),
- 1 csomó finomra vágott zellerlevél,
- 1 kk. Piros Arany,
- 1 mk. Erős Pista,
- 2 dl tyúkhúsl. alaplé,
- 2 dl száraz fehérbor
- só, csipet cukor, bors.


A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, úgy mintha pörköltet készítenénk. Egy nagyobb lábosba olajat hevítünk és a felkockázott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd a csirke darabokat hozzáadva átforgatjuk és kifehérítjük állandó keverés közben.

Hozzáadjuk a felkarikázott hagymákat (az újhagyma zöldjét is belevágjuk) csipet sót hintünk rá és fedő alatt 3-4 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott paprikát és ráöntjük a bort. Visszafedve 10 percet pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, csipet cukrot, 1 mk. Erős Pistát és 1 dl alaplevet és meghintjük a zellerlevél felével. Viszzatesszük a fedőt és addig pároljuk, amíg a paradicsom teljesen szétfő (kb. 20 perc). Közben könyeddén kevergetjük. Ezt mindvégig tennünk kell, mivel igen rövid lével dolgozunk könnyen odakap a lecsós húsunk!

Ha elfőné a levét pótoljuk az alaplével. (Fontos, hogy mindig rövid levet tartsunk, mintha azonnal zsírjára akarnánk sütni. Így nem lesz főtt íze a csirkének.)

20 perc után már nem kevergetjük, csak kis lángon rázogatjuk. Újabb tíz perc múlva megszúrkáljuk a húst. Ha puha készen is van.

A húsokat tálra szedjük frissen őrőlt borssal, és zeller levéllel meghintjük. Mellé halmozzuk a lecsót.

Pirított tarhonyával kínáljuk!