Somogyi kanászleves




Hozzávalók:

- 10 dkg füstölt szalonna,
- 2 nagy sárgarépa,
- 2 közepes petrezselyemgyökér,
- 1 db közepes fej hagyma,
- 1/2 kisebb zellergumó,
- 1 fej karalábé,
- 10 dkg gomba,
- 3 nagy burgonya,
- 1/4 kg darált sertés színhús,
- 1 gerezd fokhagyma,
- fél csésze főtt rizs,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 csokor petrezselyem, kevés tárkony, rozmaring,
- 2 liter erőleves,
- olaj,
- só, bors, pirospaprika.

A kis kockára vágott szalonnát kevés olajon kiolvasztjuk, majd apróra vágott hagymát, felkockázott zöldségeket adunk hozzá, finomra vágott petrezselyemzölddel és vágott rozmaringgal megszórjuk, és együtt kissé megpirítjuk. Lisztszórással besűrítjük, kevés pirospaprikával meghintjük, majd az erőlevessel felengedjük, sóval borssal ízesítjük és közepes tűzön főzni kezdjük.

A leveshez hozzáadjuk a felkockázott burgonyát is.

A darált sertéshúst a főtt rizzsel és nyers tojással összegyúrjuk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, tárkonnyal ízesítjük és kissé állni hagyjuk.

Ha a burgonya is megfőtt a levesben a húspépből gombócokat formálunk és azokat is beletesszük a levesbe és 25-30 perc alatt készre főzzük nem túl nagy tűzön.

(Az eredeti recept szerint pácolt, darált bárányhúsból készül a gombóc.)

Bográcsban is készíthető nagyobb adagban. 

Egytálételnek is megfelelő.