Sertésszűz áfonyamártással



Hozzávalók:

-  70 dkg lehártyázott sertésszűz,
-   5 dkg liszt,
-   3 ek. olaj,
-   só, bors.

   A mártáshoz:
-   1 fej lilahagyma,
-   1 mk. kávéskanál őrölt gyömbér,
-   1 evőkanál olívaolaj,
-   2 dl száraz vörösbor,
-   2,5 ek. áfonyadzsem,
-   1 kk. édes mustár,
-   5 dkg vaj.

Az hagymát lereszeljük. Egy serpenyőben az olívaolajon kevergetve 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk. Kicsit megsózzuk. Hozzáöntjük a vörösbort, majd belekeverjük a gyömbért és a mustárt. Erős lángon felforraljuk, és addig tartjuk forrásban, amíg az 1/4-ét elfövi. Ezután belekeverjük az áfonyalekvárt, és megkóstoljuk. Ha kell, megsózzuk, megborsozzuk.
Takarékra csavarjuk alatta a lángot, és miközben folyamatosan kevergetjük, kis darabokban hozzáadjuk a vajat. A kész, fényes mártást tálalásig félretesszük.

A szüzet felszeljük, megsózzuk, borsozzuk és mindkét odalát lisztbe mártjuk.
A serpenyőben kevés olajat (2 ek.) hevítünk és erős tűzön előbb az egyik, majd a másik oldalán szép pirosra sütjük.
Az első adag elkészülte után, ha szükséges az olajat pótoljuk.