Hozzávalók:
- 70 dkg lehártyázott sertésszűz,
- 5 dkg liszt,
- 3 ek. olaj,
- só, bors.
A mártáshoz:
- 1 fej lilahagyma,
- 1 mk. kávéskanál őrölt gyömbér,
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 2 dl száraz vörösbor,
- 2,5 ek. áfonyadzsem,
- 1 kk. édes mustár,
- 5 dkg vaj.
Az hagymát lereszeljük. Egy serpenyőben az olívaolajon kevergetve 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk. Kicsit megsózzuk. Hozzáöntjük a vörösbort, majd belekeverjük a gyömbért és a mustárt. Erős lángon felforraljuk, és addig tartjuk forrásban, amíg az 1/4-ét elfövi. Ezután belekeverjük az áfonyalekvárt, és megkóstoljuk. Ha kell, megsózzuk, megborsozzuk.
Takarékra csavarjuk alatta a lángot, és miközben folyamatosan kevergetjük, kis darabokban hozzáadjuk a vajat. A kész, fényes mártást tálalásig félretesszük.
A szüzet felszeljük, megsózzuk, borsozzuk és mindkét odalát lisztbe mártjuk.
A serpenyőben kevés olajat (2 ek.) hevítünk és erős tűzön előbb az egyik, majd a másik oldalán szép pirosra sütjük.
Az első adag elkészülte után, ha szükséges az olajat pótoljuk.