Somogyi tarhonyás hús



Hozzávalók:

-   1 kg-os füstölt sertéscsülök,
-   2 gerezd fokhagyma,
-   2 babérlevél,
-   1 egészben hagyott hagyma,
-   10 szem bors,
-   5 dkg füstölt szalonna,
-   4 db paradicsom,
-   4 zöldpaprika,
-   1 hegyes erős zöldpaprika,
-   3 fej vöröshagyma,
-   2 kk. őrölt pirospaprika,
-   1 ek. Piros Arany,
-   25 dkg tarhonya,
-   4 ek. olaj,
-   só, bors.

Az étel három dologból fog összeállni:

1. Főtt csülök
2. Pörkölt tarhonya
3. Lecsós pörköltalap

Ebből következően nem kell egész délelőtt a tűzhely előtt állni.
A csülök megfőzhető előző nap is. A lecsós pörköltalap kivehető a mélyhűtőből (Ha van ;-))

A füstölt csülköt forró vízzel kefével és késsel kapargatva megtisztítjuk a füstölés, okozta szennyeződéstől.
Egy nagyobb fazékba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Ha a víz már forr beleteszünk az egészben hagyott vöröshagymát, babérlevelet és a szemes borsot. Lefedve főzzük.
Egy idő után kóstoljuk meg a levet elvileg nem kell sózni, de ha sótlannak érezzük, akkor most sózzunk utána.

Néhány órai lassú forralás után, amikor a hús már majdnem puha, kiemeljük a léből, kicsontozzuk. Bőrös és bőr nélküli darabokra kockázzuk, a szalonnás részből is többet-kevesebbet - ízlés szerint - felkockázunk.
(Lehet némi gyakorlattal kuktában is főzni a csülköt, csak el kell találni azt a majdnem puha állapotot, amikor a főzést abba kell hagyni, mert ha tovább főzzük a csülökhús egyszerűen szétmállik.)

Egy lábosba 1 ek. olajat hevítünk a felkockázott füstölt szalonnát megpirítjuk. Ha zsírját kiadta a szalonnát kiszedjük, beletesszük a forró zsírba a tarhonyát és állandó kevergetés mellett aranysárgára pirítjuk. Meghintjük 1 mk. pirospaprikával, átkeverjük és azonnal felöntjük kétszer annyi sós vízzel, vagy sonkalével, mint amennyi a lábosban a tarhonya.
Beleteszünk egy kis fej egész hagymát és lefedve lassú tűzön puhára pároljuk.

A lecsós pörköltalapot egy akkora lábosba kezdjük el csinálni, hogy ha akarjuk ebbe tudjuk majd a végén összeállítani a tarhonyás húsunkat.

2 ek. olajon a felkarikázott hagymát üvegesre pároljuk, majd sózzuk és hozzáadjuk a felkarikázott zöldpaprikát, néhány karika hegyes csípős paprikát és rányomjuk a fokhagymát, majd fedő alatt tovább pároljuk, ha kezd puhulni a paprika meghintjük őrölt pirospaprikával átkeverjük és hozzáadjuk a hámozott paradicsomot.
Ha a paradicsom is kezd puhulni rátesszük a Piros Aranyat és borsozzuk. Fedő alatt még pár percig pároljuk, majd a lábosban leturmixoljuk.

Ezután a felkockázott csülökhúst hozzá keverjük és fedő alatt lassú tűzön kb. fél órát rotyogtatjuk.

Most eldönthetjük, hogy egytálételt csinálunk, vagy csülökhúshoz köretként adjuk a tarhonyát.

Ha egytálételként gondoltuk megcsinálni; beleöntjük a tarhonyát és lassú mozdulatokkal alaposan összekeverjük. Azonnal tálalhatjuk.