Tavaszi zöldségleves



Hozzávalók:

- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 10 dkg zellergumó
- 2 db közepes fej hagyma
- 5 dkg zöldbab
- 1 fej karalábé
- 10 dkg gomba
- 1 paradicsom
- 2 zöldpaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg zöldborsó
- 2-2 levél kel- és fehér káposzta levél
- 2 szál újhagyma
- 1 kk. csemege piros arany
- 1 csokor petrezselyem
- 1 szál lestyán levelei
- 4 ek. olaj
- só
- bors, édes magos mustár

A zöldségeket felkockázzuk, illetve laskára vágjuk, kivéve a hagymákat. A felaprított zöldséget - a zöldborsó, zöldbab kivételével - négy evőkanál olajon átforgatva, két csipet sóval 5 percig dinszteljük majd 1,5 l hideg vízben  közepes lángon feltesszük főni, beledobjuk az alaposan megmosott egészben hagyott hagymákat és az apróra vágott zöld fűszerek felét. 
15 perc múlva hozzáadjuk a borsót és a babot is és további 15 percig főzzük. Ezután szűrőkanállal a zöldség felét és a két hagymát kiszedjük. Az egyik hagymát kidobjuk.
A zöldséget mixerrel összezúzzuk krémessé, majd hozzákeverjük a Piros Aranyat ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, visszaöntjük a levesbe beledobjuk a megmaradt zöld fűszereket és 2-3 percig összemelegítjük.

A tányérba egy kávéskanál mustárt teszünk és erre merjük a forró levest és meghintjük hajszálvékonyra karikázott újhagymával.