Sült szarvascomb



Hozzávalók:

- 80 dkg szarvascomb (színhús), vörösboros páclében 2-3 napig érleljük,
- 25 dkg füstölt szalonna,
- 3 evőkanál olaj,
- 3 ek. ketchup,
- csipkebogyó lekvár,

   A pácléhez:
- 2 dkg só,
- 1 kk. töröttbors,
- 1 l száraz vörösbor,
- 10 -10 dkg sárga és fehérrépa negyedelve,
- 2 db babérlevél,
- 1 kk. kristálycukor,
- 1 dkg mustármag,
- 1/2 dkg koriander,
- 10 dkg vöröshagyma negyedelve,
- 3 ek. almaecet,
- 1 ek. szárított morzsolt kakukkfű.

A combot megmossuk, lecsöpögtetjük, lehártyázzuk. Jól besózzuk. A boros páclé hozzávalóit fazékba öntjük és felforraljuk, majd a húsra öntjük és 2-3 napra hűtőben lefedve pácoljuk.

A 10 dkg felcsíkozott szalonnával alaposan megtűzdeljük. Nagyobb serpenyőben olajat hevítünk és a felszeletelt maradék szalonnát kiolvasztjuk, a kakastaréjokat kiszedjük és tálalásig félre tesszük. A húst a forró zsírban megforgatjuk, minden oldalát megkapatjuk.


Fedős tepsibe áttesszük és meglocsoljuk a kisült zsiradékkal, majd aláöntünk egy kevés páclevet. Befedjük és közepesen forró sütőben fedő alatt pároljuk. Ha a levét elfőtte volna páclével pótoljuk. 45 perc múlva a fedőt levesszük vékonyan két alkalommal áthúzzuk ketchuppel és további 10 percig tovább pirítjuk. Szép ropogós vörösbarnára sütjük.

Köretnek burgonya krokettet, vagy petrezselymes bébi burgonyát, vagy újkrumplit adhatunk. Az édeskés csipkebogyó lekvár különösen pikánssá tudja tenni ezt az ételt.