Sütnivaló házikolbász


Hozzávalók:

I.

-  1 kg comb darálva,
-  2 dkg zsír,
-  2 dkg só,
-  2 kk. őrölt édes-nemes paprika,
-  1 kk. csípős őrölt paprika,
-  1 mk. törött fehérbors,
-  1 mk. currypor,
-  3 tojás,
-  2 dl főzőtejszín.

A húst a zsírral átkeverjük, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt, hozzáöntjük az elhabart tojásokat. Kb. két jó órát hűtőben pihentetjük. Feldolgozás előtt félórára szoba hőmérsékleten tartjuk és ismét jól összedolgozzuk.

Vékony kolbászbélbe töltjük, vagy vizes kézzel kis kolbászokká formáljuk és serpenyőben kevés zsiradékon forgatva megsütjük.

II.

-  1 kg darált lapocka,
-  6 dkg csiperkegomba,
-  1 kis fej lereszelt, zsíron dinsztelt vöröshagyma,
-  2 dl vörösbor,
-  2 kk. őrölt édes-nemes paprika,
-  1 kk. őrölt fehér bors,
-  3 gerezd zúzott fokhagyma,
-  1 ek. morzsolt majoranna,
-  1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld,
-  2,5 dkg só.

A lapockát a zsírral összedolgozzuk. A gombát megtisztítjuk, majd igen apró vágjuk. (Én robotgép késes aprítójába dobom és háromszor néhány másodpercre ráindítom az aprítót. Ezután a borban megfőzöm. Levével együtt hozzáadom a darált húshoz és a hagymához. Fűszerezem és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt jól átgyúrom.

Kolbászbélbe töltöm, debreceni méretűre csavarom és megsütöm, vagy húsba töltve használom fel. Olajozott grill-lapon, esetleg serpenyőben - kis korongokat formálva belőle - kisütöm, mint a vagdalthúst.

III.

-  1 kg lapocka darálva,
-  10 dkg füstölt szalonna felkockázva,
-  3 gerezd zúzott fokhagyma,
-  1 dl száraz fehérbor,
-  2 dkg só,
-  1 kk. törött bors,
-  1 mk. őrölt kömény,
-  1 ek. őrölt édes paprika,
-  1 ek. őrölt csípős paprika.

A fokhagymát a szalonnával együtt késes aprítóval péppé zúzom, majd hozzákeverem a húsmasszához, hozzáadom még a fűszereket is, majd az egészet 1 dl száraz fehérborral jól összekeverem.

Szoba hőmérsékleten egy órát pihentetem, majd átgyúrom. Betöltöm a bélbe, majd 20 cm-ként megcsavarom.

A kolbászt 2 ek. zsírral tepsibe teszem, és sütőben ropogósra sütöm. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Grillezni is lehet.