Hozzávalók:
- 70-80 dkg lehártyázott sertésszűz,
- 5-6 db érett szilva, vagy 10-15 db aszalt szilva,
- 1 kupica szilvapálinka,
- 2 kk. barna cukor,
- 1 fej (5 dkg) lilahagyma,
- 5 dkg marhapárizsi,
- 5 dkg vaj,
- 2 babérlevél,
- 1 citrom leve,
- 2,5 dl hús-, vagy erőleves alaplé,
- 1 dl olaj,
- 1,5 dl édes vörösbor,
- 2 dl száraz fehérbor,
- só, bors.
A hagymát lereszeljük, a párizsit apróra kockázzuk és lábosban kevés vajon lassú tűzön lepirítjuk. Hozzáadjuk a citromlevet a kimagozott és felaprított szilvát csipet sót és a cukrot. Összeforraljuk, majd aláöntjük a húsalaplevet és nagyon lassú tűzön kb. 30 percig pöfögve fedő alatt főzzük. Ezután hozzáadjuk a bort és a pálinkát és fedő nélkül további 10 percig főzzük.
Ezután kiszedjük a babérlevelet és leturmixoljuk. Visszaöntjük a lábosba és melegen tartjuk.
A szüzet szárazra töröljük. Körbe dörzsöljük sóval és borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben, vagy lapos lábosban olajat hevítünk és ebbe fektetjük.
Átforgatva minden oldalon kifehérítjük és egy kissé megkapatjuk.
Ezután ráöntjük a bort és fedő alatt mérsékelt tűzön addig pároljuk, míg a levét el nem fövi.
A szüzet felszeljük, vastagabb szeletekre és pecsenyéstálra fektetjük. Átvonjuk a szilvamártással és azonnal tálaljuk.
Szalvéta gombóc a körete.