Szűzérme szülinapomra



Hozzávalók:

-   70-80 dkg lehártyázott sertésszűz,
-   5-6 db érett szilva, vagy 10-15 db aszalt szilva,
-   1 kupica szilvapálinka,
-   2 kk. barna cukor,
-   1 fej (5 dkg) lilahagyma,
-   5 dkg marhapárizsi,
-   5 dkg vaj,
-   2 babérlevél,
-   1 citrom leve,
-   2,5 dl hús-, vagy erőleves alaplé,
-   1 dl olaj,
-   1,5 dl édes vörösbor,
-   2 dl száraz fehérbor,
-   só, bors.

A hagymát lereszeljük, a párizsit apróra kockázzuk és lábosban kevés vajon lassú tűzön lepirítjuk. Hozzáadjuk a citromlevet a kimagozott és felaprított szilvát csipet sót és a cukrot. Összeforraljuk, majd aláöntjük a húsalaplevet és nagyon lassú tűzön kb. 30 percig pöfögve fedő alatt főzzük. Ezután hozzáadjuk a bort és a pálinkát és fedő nélkül további 10 percig főzzük.
Ezután kiszedjük a babérlevelet és leturmixoljuk. Visszaöntjük a lábosba és melegen tartjuk.
A szüzet szárazra töröljük. Körbe dörzsöljük sóval és borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben, vagy lapos lábosban olajat hevítünk és ebbe fektetjük.
Átforgatva minden oldalon kifehérítjük és egy kissé megkapatjuk.

Ezután ráöntjük a bort és fedő alatt mérsékelt tűzön addig pároljuk, míg a levét el nem fövi.

A szüzet felszeljük, vastagabb szeletekre és pecsenyéstálra fektetjük. Átvonjuk  a szilvamártással és azonnal tálaljuk.

Szalvéta gombóc a körete.