Szőlőhegyi csirke



  Hozzávalók:

- 1 sütnivaló csirke (max. 1,5 kg),
- 4 db Medve (nagy) natur kockasajt,
- 0,5 kg szemezett érett csemegeszőlő,
- 3 dl édes furmint,
- 0,3 liter frissen préselt szőlő, must (esetleg szőlőlé),
- 1 mk étkezési keményítő,
- 2 mk. tárkony,
- 2 mk. majoranna,
- 2 mk. bors,
- 20 dkg vaj,
- 8 szelet toastkenyér,
- só.


A csirkét megmossuk, besózzuk; a sajtot villával szétnyomjuk, és két mokkáskanál őrőltborssal kikeverjük. A csirke hasüregét szárazra töröljük és a sajttal megkenjük. Megszórjuk a zöldfűszerekkel.

Egy tűzálló tál, vagy mélyebb tepsi alját kikenjük 5 dkg vajjal és belefektetjük a formázott csirkét. meglocsoljuk 10 dkg olvasztott vajjal és megsütjük (közben gyakran locsolgatjuk a saját levével és utána mindig egy kevés bort öntünk alá).

Amíg a csirke sül megmossuk a szőlőt és szitára téve leszárítjuk. A maradék öt dkg vajat kikeverjük 1-1 mk. tárkony, majoranna és egy csipet só keverékével.

A csirke előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. egy óra alatt készül el.

Ha megsült kiszedjük a sütőlevéből és melegen tarjuk. A sütőlevet magasabb serpenyőbe, vag kisebb lábosba öntjük. A keményítőt elkverjük a musttal és lassú tűzön a sütőléhez keverjük, majd beforraljuk kb. háromnegyedrészére besűrítve.

A csirkét szokásosan feldaraboljuk mélyebb pecsenyéstálra helyezzük átvonjuk a mustos mártással és köré halmozzuk a szőlőszemeket.

A toast kenyereket világosra pirítjuk és forrón megkenjük a fűszeres vajjal. Ezt kínáljuk a csirkéhez.