Hozzávalók:
- 1
sütnivaló csirke (max. 1,5 kg),
- 1 vöröshagyma,
- 2 gerezd zúzott fokhagyma,
- 1 ek. szárított morzsolt tárkony,
- 2 dl száraz fehérbor,
- 0,5 dl brandy,
- 1 dl főzőtejszín,
- 4 ek. olaj,
- 2 mk. bors,
- 5 dkg vaj,
- só.
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, a hasüregét megkenjük a fűszeres vajjal (diónyi vaj, a tárkony fele, só, bors, fokhagyma). Két lábát összekötjük.
Egy mélyebb lábosban kevés olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, ráteszük a a csirkét és erősebb lángon minden oldalát kissé megpirítjuk. Két kanállal forgatva úgy, hogy egy kanállal rácsúrgatunk a hagymás olajból, majd ráfordítjuk az olajos oldalára a csirkét. Aláöntjük a bort és lefedve lassú tűzön fedő alatt pároljuk. (Ha közben elfőné a levét kevés meleg vízzel pótoljuk.)
Végül a fedőt levéve rövid lére sütjük.
Ha megsült kiszedjük a sütőlevéből szokásosan feldaraboljuk, melegen tarjuk.
A sütőléhez hozzáadjuk a brandyt felforralva és kevergetve kioldjuk a pörzsanyagokat. Ezután hozzáadjuk a tejszínt és a maradék tárkonyt, kevés sót - ízlés szerint - borsot. Kiforraljuk lassú tűzön, amíg kissé besűrűsödik.
A csirkét pecsenyéstálra helyezzük átvonjuk a mártással.
Sajtos burgonyagombóccal, vagy krokettel körítjük.
- 1 vöröshagyma,
- 2 gerezd zúzott fokhagyma,
- 1 ek. szárított morzsolt tárkony,
- 2 dl száraz fehérbor,
- 0,5 dl brandy,
- 1 dl főzőtejszín,
- 4 ek. olaj,
- 2 mk. bors,
- 5 dkg vaj,
- só.
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, a hasüregét megkenjük a fűszeres vajjal (diónyi vaj, a tárkony fele, só, bors, fokhagyma). Két lábát összekötjük.
Egy mélyebb lábosban kevés olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, ráteszük a a csirkét és erősebb lángon minden oldalát kissé megpirítjuk. Két kanállal forgatva úgy, hogy egy kanállal rácsúrgatunk a hagymás olajból, majd ráfordítjuk az olajos oldalára a csirkét. Aláöntjük a bort és lefedve lassú tűzön fedő alatt pároljuk. (Ha közben elfőné a levét kevés meleg vízzel pótoljuk.)
Végül a fedőt levéve rövid lére sütjük.
Ha megsült kiszedjük a sütőlevéből szokásosan feldaraboljuk, melegen tarjuk.
A sütőléhez hozzáadjuk a brandyt felforralva és kevergetve kioldjuk a pörzsanyagokat. Ezután hozzáadjuk a tejszínt és a maradék tárkonyt, kevés sót - ízlés szerint - borsot. Kiforraljuk lassú tűzön, amíg kissé besűrűsödik.
A csirkét pecsenyéstálra helyezzük átvonjuk a mártással.
Sajtos burgonyagombóccal, vagy krokettel körítjük.