Hozzávalók:
- 70 dkg lehártyázott sertés szűz,
- 7 dkg liszt,
- 5 dkg vaj,
- 5 dkg mustár,
- 2,5 dl húsalaplé,
- 1 fej (5 dkg) lilahagyma,
- fél citrom,
- 2 kk. cukor,
- 2,5 dl rizling,
- 1 dl olaj,
- só, bors.
A szüzet szárazra töröljük. 3 cm vastag szelekre vágjuk, bevagdaljuk, kissé megütögetjük dörzsöljük sóval és borsozzuk. Lisztbe mártjuk és egy nagyobb serpenyőben forró olajon elősütjük.
A hagymát karikára vágjuk lisztben megforgatva ropogósra sütjük és tálalásig félretesszük.
E lábosban 5 dkg lisztből a vajjal zsemlyeszínű rántást csinálunk. Felengedjük egy kevés húsalaplével, hozzákeverjük a mustárt. Csomómentesre keverjük és részletekben hozzáadjuk a többi húslevest is. Ízesítjük citrommal és cukorral. Hozzáadjuk a bort és beletesszük az elősütött szűzérméket. Lefedjük és a lábast rázogatva összekeverjük, mérsékelt tűzön fedő alatt puhára pároljuk. Közben néha rázogassuk meg, nehogy odakapjon.
Tálaláskor a szüzeket lapáttal tálra fektetjük, ráhalmozzuk a hagymakarikákat és köré tesszük a köretet. A mártást szószos csészében külön kínáljuk.
Köretként petrezselymes burgonyát, vagy párolt rizst adunk.