Szűzérme mustármártással



Hozzávalók:

-   70 dkg lehártyázott sertés szűz,
-   7 dkg liszt,
-   5 dkg vaj,
-   5 dkg mustár,
-   2,5 dl húsalaplé,
-   1 fej (5 dkg) lilahagyma,
-   fél citrom,
-   2 kk. cukor,
-   2,5 dl rizling,
-   1 dl olaj,
-   só, bors.

A szüzet szárazra töröljük. 3 cm vastag szelekre vágjuk, bevagdaljuk, kissé megütögetjük dörzsöljük sóval és borsozzuk. Lisztbe mártjuk és egy nagyobb serpenyőben forró olajon elősütjük.

A hagymát karikára vágjuk lisztben megforgatva ropogósra sütjük és tálalásig félretesszük.

E lábosban 5 dkg lisztből a vajjal zsemlyeszínű rántást csinálunk. Felengedjük egy kevés húsalaplével, hozzákeverjük a mustárt. Csomómentesre keverjük és részletekben hozzáadjuk a többi húslevest is. Ízesítjük citrommal és cukorral. Hozzáadjuk a bort és beletesszük az elősütött szűzérméket. Lefedjük és a lábast rázogatva összekeverjük, mérsékelt tűzön fedő alatt puhára pároljuk. Közben néha rázogassuk meg, nehogy odakapjon.

Tálaláskor a szüzeket lapáttal tálra fektetjük, ráhalmozzuk a hagymakarikákat és köré tesszük a köretet. A mártást szószos csészében külön kínáljuk.

Köretként petrezselymes burgonyát, vagy párolt rizst adunk.