Hozzávalók:
- 70 dkg lehártyázott sertés szűz,
- 6 dkg liszt,
- 5 dkg vaj,
- 3 ek. olaj,
- 3-4 dl húsalaplé,
- 10 dkg csiperke gomba,
- 1 kis fej lilahagyma,
- 5 dkg sűrített paradicsom,
- 1 kk. cukor,
- 2 dl vörösbor (Merlot),
- só, bors.
A szűzpecsenyéről a felső borítóhártyát letisztítjuk. Ezután rostjaira merőlegesen kisebb érem alakú szeletekre vágjuk. Kiveregetjük, majd széleit bevagdaljuk, sózzuk, mindkét oldalát lisztbe mártjuk.
Ezután a szűzérméket elősütjük, és az olajból kiszedve, lábosba körbe rakjuk.
A megtisztított hagymát apróra vágjuk, a csiperkegombát felszeleteljük, vajban lepirítjuk először a hagymát majd rádobjuk a gombát és fedő nélkül kevergetve pirítjuk. Ha a leve felére elpárolódott meghintjük, feketeborssal és finomra vágott petrezselyem zöldjével, és megszórjuk egy 1 ek. liszttel. Jól átkeverjük és utána azonnal hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és 3 dl húsalaplevet. Végül hozzá öntjük a bort is. Jól átkeverjük és az elősütött szűzérmékre ráöntve fedő alatt együtt puhára pároljuk. Ha a mártás közben besűrűsödne kevés húsalaplével visszahígítjuk.
Tálaláskor az előmelegített tál egyik oldalára helyezzük el a köretet - ez leggyakrabban a párolt rizs, de lehet hasábburgonya, vagy széles metélt is -, majd a szűzérméket mellé téve a forró mártásával a húst bevonjuk.