Tárkonyos csirkeraguleves



Hozzávalók:

-  40 dkg ( fél) csirke,
-  10-10 dkg sárgarépa-fehérrépa,
-  1 fej vöröshagyma,
-  1 csokor petrezselyemzöld,  
-  5 dkg zöldborsó,
-  5 dkg gomba,
-  5 dkg zellerszár (esetleg gumós
   zeller),
-  1 dl tejföl,
-  2 dl tejszín,
-  0,5 dl olíva olaj,
-  1-2 dkg rozsliszt,
-  1 kk. Piros Arany,
-  2 db babérlevél,
-  kb. 1 liter csont, vagy szárnyashúslé,
-  morzsolt, vagy frissen aprított tárkony.

A csirkét szétbontjuk a bőrét eltávolítjuk. Leveses fazékba tesszük és a feldarabolt csirkét beletesszük. Enyhén sózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen elfedje, beledobjuk a tárkonyt és a babérlevelet. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Közben a  zöldséget apróra felkockázzuk. A tejföllel a habarást elkevergetjük (rozsliszt) és a hűtőbe tesszük állni. ( Én szoktam egy-két csepp citromlevet is hozzákeverni.)
Amikor a csirkehús már lehúzható a csontról, leszedjük és felaprítjuk.
A vöröshagymát apróra felvágjuk és erős lángon, keverés mellett gyorsan lefonnyasztjuk, majd  rádobjuk a felaprított csirkehús amit enyhén! lepirítunk. (Aki még nem csinálta,  inkább csak melegítse össze őket, mert a csirkehús igen hamar odakap!) ezután a felkockázott zöldségekkel is pirítsuk egy kicsit, majd dobjuk rá a kk. Piros Aranyat keverjük át és öntsük fel a plusz csont, vagy húslével.
A hús puha, a zöldségnek kell egy kis idő. Ne főzzük szét. Legyen az roppanós! Ez kb. újraforrástól 15 perc.
Ezután elővesszük a hűtőből a habarást.  A forró levesből először egy merőkanálnyit kevergessünk el benne, majd a másodikat, végül az utolsót. Szép lassan adagolva a habaráshoz, közben könnyű kis kézi habverővel abszolút csomómentesre tudjuk keverni.
Most forrjon a leves és adjuk hozzá a habarást állandó keverés mellett.
Ha ez kész, jöhet a tejszín belecsurgatása, állandó keverés közepette.
Még 6-10 perc. Ha a direkt tejszíníz is eltűnt, kész a leves.
Ezután kóstolunk. Ha kell sózunk, borsozunk. Citromlével és cukorral lehet utána ízesíteni.