- 40 dkg ( fél) csirke,
- 10-10 dkg sárgarépa-fehérrépa,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 5 dkg zöldborsó,
- 5 dkg gomba,
- 5 dkg zellerszár (esetleg gumós
zeller),
- 1 dl tejföl,
- 2 dl tejszín,
- 0,5 dl olíva olaj,
- 1-2 dkg rozsliszt,
- 1 kk. Piros Arany,
- 2 db babérlevél,
- kb. 1 liter csont, vagy szárnyashúslé,
- morzsolt, vagy frissen aprított tárkony.
A csirkét szétbontjuk a bőrét eltávolítjuk. Leveses fazékba tesszük és a feldarabolt csirkét beletesszük. Enyhén sózzuk és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen elfedje, beledobjuk a tárkonyt és a babérlevelet. Fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Közben a zöldséget apróra felkockázzuk. A tejföllel a habarást elkevergetjük (rozsliszt) és a hűtőbe tesszük állni. ( Én szoktam egy-két csepp citromlevet is hozzákeverni.)
Amikor a csirkehús már lehúzható a csontról, leszedjük és felaprítjuk.
A vöröshagymát apróra felvágjuk és erős lángon, keverés mellett gyorsan lefonnyasztjuk, majd rádobjuk a felaprított csirkehús amit enyhén! lepirítunk. (Aki még nem csinálta, inkább csak melegítse össze őket, mert a csirkehús igen hamar odakap!) ezután a felkockázott zöldségekkel is pirítsuk egy kicsit, majd dobjuk rá a kk. Piros Aranyat keverjük át és öntsük fel a plusz csont, vagy húslével.
A hús puha, a zöldségnek kell egy kis idő. Ne főzzük szét. Legyen az roppanós! Ez kb. újraforrástól 15 perc.
Ezután elővesszük a hűtőből a habarást. A forró levesből először egy merőkanálnyit kevergessünk el benne, majd a másodikat, végül az utolsót. Szép lassan adagolva a habaráshoz, közben könnyű kis kézi habverővel abszolút csomómentesre tudjuk keverni.
Most forrjon a leves és adjuk hozzá a habarást állandó keverés mellett.
Ha ez kész, jöhet a tejszín belecsurgatása, állandó keverés közepette.
Még 6-10 perc. Ha a direkt tejszíníz is eltűnt, kész a leves.
Ezután kóstolunk. Ha kell sózunk, borsozunk. Citromlével és cukorral lehet utána ízesíteni.