Tésztás burgonyaleves



Hozzávalók:

- 5 dkg kolozsvári szalonna,
- 20-20 dkg fehér- és sárgarépa, zeller,
- 1 fej hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg burgonya,
- 1 zöldpaprika,
- 1 kk.  Piros Arany,
- 1 kk. pirospaprika,
- 2 dl aludt-tej, vagy tejföl,
- 1-1 csomó petrezselyem, zellerlevél,
- 1 ág rozmaring,
- 1 nagy levél bazsalikom,
- 10 dkg 8 tojásos hosszú metélt,
- 1,5 liter erőleves,
- só, bors.

A szalonnát felkockázzuk, és kiolvasztjuk, a  zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát és a szétnyomott fokhagymát, majd a vékonyra felkarikázott répákat, a zellert és a kis kockára vágott burgonyát is hozzáadjuk. Együtt pirítjuk. A hagyma éppen csak kezdjen sárgulni. Ekkor megborsozzuk kissé sózzuk és hozzáadjuk a paprikát, pirospaprikát, Piros Aranyat. Elkeverjük és felöntjük az erőlevessel, az apróra vágott petrezselyem, valamint a  zellerlevél felét és a rozmaring ágat hozzáadjuk. Ha a zöldségek kezdenek puhulni beledobjuk a tésztát, majd készre főzzük.

A 2 dl tejfölhöz(aludt tejhez) apránként, kevergetés közben adunk a leves levéből kb. 2-3 dl-t, állandó keverés mellett, majd a meghígított tejfölt levesbe öntjük, kiforraljuk. Közben kevergetjük, hogy a tejföl ne csomósodjon meg.

Tálalás előtt a rozmaring ágat és a szét nem főtt fokhagymát kivesszük. A tányér aljára egy kiskanál tejfölt teszünk. Erre szórunk egy kis vágott petrezselyem és zellerlevelet és a bazsalikom levélből lecsippentett kis darabkát, majd erre merjük a forró levest. A hegyi rétek friss illatát idéző könnyű, pikáns ízű leves.