Tihanyi jércemell



  Hozzávalók:

- 4 db jércemell filé,
- 10 dkg juhtúró (Brindza),
- 15 dkg reszelt Eidami sajt (ebből 10 dkg kerül a töltelékbe),
- 2,5 dkg vaj,
- 1 púpozott kk. zúzott foghagyma,
- 1 csomó finomra aprított petrezselyemzöld,
- liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz,
- olaj a sütéshez,
- só, bors.


A húst megmossuk, ha kell bevágjuk és kinyitjuk, így vékonyítjuk kb. egy centi vastagságúra. Kissé kiverjük, gyengén sózzuk és borsozzuk és hűtőben állni hagyjuk.

Addig elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat néhány percig meleg helyre tesszük, ha kell 40-50 fokos sütőbe kb. 10 percre. A túrót a lágy reszelt sajttal , a puha vajjal és a fokhagymával és egy csapott ek. petrezselyemmel kis keverőtálban villával áttörjük, majd alaposan habosra kikeverjük. Ha kész hűtőbe tesszük.

A panírozást előkészítjük. Előveszünk egy kenőecsetet is.

A húsokat megkenjük habart tojással és közepükre evőkanállal féltojás nagyságú tölteléket teszünk elosztva a szeleteken. Ezután felgöngyöljük a szeleteket és kissé megformáljuk: hengeresre, vagy téglalap formájúra nyomkodjuk.
A húst lisztben, majd tojásban, végül finomra darált zsemle-morzsában megforgatjuk. A végeit ujjal benyomkodjuk, majd ismét megmártjuk tojásban és morzsában.
Szóval bepanírozzuk.

Bő forró olajban kisütjük, és papírtörlőre szedjük.

Még forrón meghintjük reszelt sajttal és a maradék petrezselyemmel.
Sült hasábburgonyával és cékla salátával tálaljuk.

(A szántódi Szt. Kristóf étterem chef-je által alkotott étel átvariálásával született.)