Tavaszi sertésszűz



Hozzávalók:

-   8 szelet sertés szűz,
-   5 dkg vaj,
-   2 dl erőleves,
-   1,5 dl félszáraz fehérbor,
-   1 csomó zöldpetrezselyem,
-   2 ek. liszt,
-   30 dkg zsenge zöldborsó,
-   2 fej gyenge karalábé,
-   2 szál sárgarépa,
-   5 dkg gomba,
-   15 dkg póréhagyma,
-   1 gerezd préselt fokhagyma,
-   10 dkg reszelt kemény sajt,
-   törött bors, és só.

A nem túl vékonyra szelt szüzeket gyengén kiütögetjük, széleit két három helyen bevagdossuk, gyengén megsózzuk, borsozzuk és lisztben megforgatjuk. A forró vajban átsütjük, majd egy lábasba átszedjük a szeleteket.

A visszamaradt zsírba öntjük a bort feloldjuk a pörzsanyagokat és a lábosba szedett húsokra öntjük. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott karalábét és sárgarépát, a kifejtett vagy mirelit zöldborsót, a vékonyra karikázott póréhagymát, a vékonyra aprított gombát és a fokhagymát. Meghintjük az apróra vágott zöldpetrezselyemmel, felöntjük 2 dl alaplével, és közepes lángon fedő alatt 15 perc alatt megpároljuk. A zöldségnek nem szabad szétfőnie!

A húst fogóval tálra szedjük, köré halmozzuk a zöldségeket, amit meghintünk reszelt sajttal!

Petrezselymes párolt rizzsel tálaljuk,  amit a zöldséges pecsenyelével előtte meglocsoltunk.