- 1 kg sertéscomb,
- 5 ek. olaj,
- 2,5 dl száraz fehérbor,
A töltelékhez:
- 5 tojás,
- 1 dl "görög" joghurt,
- 10 dkg reszelt kemény sajt,
- 1 kis doboz bébi répa konzerv,
- 1 kis doboz zöld zöldbab konzerv,
- 4 db ecetes uborka,
- 1 ek. vaj,
- 1 gerezd préselt fokhagyma,
A mártáshoz:
- 2 evőkanálnyi apróra vágott kapor,
- 3 deka vaj,
- 1 ek. liszt,
- 2 ek. cukor,
- egy kevés citromlé,
- 1-2 dl húsleves,
- 1 dl főzőtejszín,
- törött bors, és só.
A hentessel vágassunk a combból egy kb. 1 kg-os 1-1,5 cm vastag téglalapot.
Ha nem hajlandó rá, olyan combdarabot vegyünk ami kb, henger alakú, mint egy fél rúd párizsi. Otthon keressünk egy hosszú vékony pengeszélességű kést. A húst hosszában 1 cm mélyen vágjuk be közép felé, majd fordítsuk el kést a hús széle felé és lassan csigavonalban haladva - tartva a vastagságot - szeljük lappá a húst.(Ha először csináljuk egy kisebb darabon próbáljuk ki.)
A húst ezután mossuk meg.
Szárítsuk le enyhén sózzuk és borsozzuk. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
Amíg áll a egy kicsit a húsunk, elkészítjük a tölteléket.
Egy a húslapunkhoz hasonló méretű tepsit, jénait, vagy alutálcát vajazzunk ki. A tojásokat habarjuk el a joghurttal, sózzuk borsozzuk és keverjük hozzá a reszelt sajtot. Öntsük a sütő edényünkbe és sütőben addig süssük, amíg a tojáslepény felső része még lágy! Ekkor vegyük ki a sütőből.
A húslapunkat egy evőkanál olajjal kenjük meg és csúsztassuk rá a tojáslapényt. Szépen felváltva rakosgassuk rá a répát, zöldbabot, negyedelt uborkát a keskenyebb oldallal párhuzamosan.
Ha kész óvatosan tekerjük fel a húst, kissé formázzuk meg és szalámi kötéssel rögzítsük. Fektessük tepsibe kenjük meg alaposan olajjal és 220 fokra melegített légkeveréses sütőben hirtelen kapassuk meg, közben kétszer forgatva körbe.
Ekkor öntsük alá a bort. És kissé mérsékelve a hőfokot gyakori locsolgatás mellett pirosra süssük. Ha a leve túl kevés volna vízzel pótoljuk.
Amíg sül a hús, elkészítjük a mártást.
A kaprot egy kis vízben puhára főzzük. Világos rántást készítünk és a kaprot főzővizével a világos rántásba keverjük. Azután húslevessel feleresztjük, sóval, cukorral és citrommal ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és felfőzzük. Ha a kellő sűrűséget elérte, megkóstoljuk és ízlés szerint utánaízesítjük.
Ha a hús megsült a sütőből kivéve 12-20 percig pihentetjük, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk.
Petrezselymes párolt rizzsel tálaljuk.
Hercegnő burgonyával igen dekoratív ünnepi étek lehet.