Újházy tyúkleves



Hozzávalók:
-  1 tisztított tyúk,

-  30 dkg vegyes zöldség,
-  5 dkg zeller,
-  1 kis fej hagyma,
-  1 nagy gerezd fokhagyma,
-  10 dkg gomba, 10 zöldborsó,
-  1/4 fej karfiol,
-  két szál spárga feje,  
-  1 ek. paradicsompüré,
-  1 kk. Piros Arany,
-  1 zöldpaprika,
-  petrezselyem zöld,
-  egész bors, só. 

Újházy Edéről, a valamikori híres pesti színészről kapta a nevét, aki állítólag nem csak nagy ínyenc volt, de főzni is szertett és tudott is.

A jól megtisztított, zsírzójától és fejétől megszabadított, megmosott egészben hagyott tyúkot szétnyitjuk, úgy, hogy a gerince mellett annyira bevágjuk, hogy egy nagyobb lábosba befektethető legyen. A zöldségfélékből a hagymát, fokhagymát egészben a többit negyedelve (kivéve a karfiolt és a zöldborsót) a húsra tesszük, kb. 2 liter sós vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a paradicsompürét egy csipet cukrot és a kk. Piros Aranyat és a szemes borsot. Lassú forralással fedő alatt puhára pároljuk, ha a hús már puha hozzáadjuk a karfiolt és a zöldborsót is. Tovább pároljuk, míg a hús könnyen leválik a csontról. Tehát ha vénséggel van dolgunk több időt kell szentelni e csodás étek elkészítésére.

Ezután a levest leszűrjük, a levet félretesszük és forrón tartjuk. A húst lefejtjük a csontjáról. A mellehúsát vékony csíkokra vágjuk, a vegyes zöldség darabokat, a gombát, spárgát Julienne-re (gyufaszál vékonyságú 3-4 cm csíkokra vágjuk. Levescsészékbe szétosztjuk a zöldség és húsmetéltet majd zöldborsót és egy kis rózsa karfiolt teszünk rá. Felöntjük forró levessel, gazdagíthatjuk cérnametélttel és megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel.

A maradék főtt húsokat is feltálaljuk paprika mártást, vagy gyümölcsmártást és burgonyakrokettet adhatunk hozzá attól függően, hogy a menüsor következő ételéhez melyik illik.