- 1 tisztított tyúk,
- 30 dkg vegyes zöldség,
- 5 dkg zeller,
- 1 kis fej hagyma,
- 1 nagy gerezd fokhagyma,
- 10 dkg gomba, 10 zöldborsó,
- 1/4 fej karfiol,
- két szál spárga feje,
- 1 ek. paradicsompüré,
- 1 kk. Piros Arany,
- 1 zöldpaprika,
- petrezselyem zöld,
- egész bors, só.
Újházy Edéről, a valamikori híres pesti színészről kapta a nevét, aki állítólag nem csak nagy ínyenc volt, de főzni is szertett és tudott is.
A jól megtisztított, zsírzójától és fejétől megszabadított, megmosott egészben hagyott tyúkot szétnyitjuk, úgy, hogy a gerince mellett annyira bevágjuk, hogy egy nagyobb lábosba befektethető legyen. A zöldségfélékből a hagymát, fokhagymát egészben a többit negyedelve (kivéve a karfiolt és a zöldborsót) a húsra tesszük, kb. 2 liter sós vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a paradicsompürét egy csipet cukrot és a kk. Piros Aranyat és a szemes borsot. Lassú forralással fedő alatt puhára pároljuk, ha a hús már puha hozzáadjuk a karfiolt és a zöldborsót is. Tovább pároljuk, míg a hús könnyen leválik a csontról. Tehát ha vénséggel van dolgunk több időt kell szentelni e csodás étek elkészítésére.
Ezután a levest leszűrjük, a levet félretesszük és forrón tartjuk. A húst lefejtjük a csontjáról. A mellehúsát vékony csíkokra vágjuk, a vegyes zöldség darabokat, a gombát, spárgát Julienne-re (gyufaszál vékonyságú 3-4 cm csíkokra vágjuk. Levescsészékbe szétosztjuk a zöldség és húsmetéltet majd zöldborsót és egy kis rózsa karfiolt teszünk rá. Felöntjük forró levessel, gazdagíthatjuk cérnametélttel és megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel.
A maradék főtt húsokat is feltálaljuk paprika mártást, vagy gyümölcsmártást és burgonyakrokettet adhatunk hozzá attól függően, hogy a menüsor következő ételéhez melyik illik.