Vadas marha



Hozzávalók:

- 1 kg marhafelsál,
- 3-3 szál fehérrépa és sárgarépa,
- 1 kis fej zeller,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 dl főzőtejszín,
- 1 dl tejföl,
- 2-3 babérlevél,
- 2 ek. cukor, - 1 citrom,
- 1 dl száraz vörösbor,
- 2 dl olaj,
- 1-2 ek vörösborecet,
- 2,5 dl húsalaplé,
- 1 csomó petrezselyemzöld aprítva,
- só, bors.

A hús bepácolása: egy fedeles (jól záródó) tálba kb. 1/2 dl olajat, 1 ek. mustárt kikeverünk, majd hozzáadjuk a borecetet és ebbe beleforgatjuk a húst, mellé dobunk egy babérlevelet megszórjuk egy kis frissen őrölt borssal és kissé sózzuk, betesszük a hűtőbe és 2-3 napig érleljük. Naponta átforgatjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, a répaféléket karikára, a zellert és a hagymát apró kockára vágjuk.

A húst felszeleteljük kb. ujjnyi vastag szeletekre. Enyhén sózzuk borsozzuk. Egy kuktában kevés olajat forrósítunk, a hússzeletek mindkét oldalát átsütjük az olajon, aztán kiszedjük egy tányérra. Érdemes több részletben sütni, egyszerre csak annyi húst tenni az olajba, amennyi egymás mellett elfér.
A hússütés után maradt olajban az egy ek. cukrot karamellizálunk, majd hozzátesszük a hagymát. Ha üvegesre pirult hozzáadjuk a zöldségeket, kicsit átpirítjuk őket, sózzuk, borsozzuk és vissza tesszük a hússzeleteket, felöntjük alaplével és még annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Rátesszük a kukta fedelét és sípolástól számítva 3/4 órán át főzzük. Ezután kiengedjük a gőzt a kuktából, levesszük a fedelét és hozzáöntjük a bort és így fedetlenül főzzük még 10 percig.

Ezután kivesszük a húsokat és a babérlelet, a maradékot botmixerrel simára pürésítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a tejfölt és a mustárt, ízlés szerint citromlevet, cukrot és összeforraljuk. Visszatesszük a mártásba a húsokat, megkóstoljuk, ízesítjük, ha szükséges és a hússal lassú tűzön összeforraljuk.

A zsemlegombóc készítése a Köretek menüpont alatt található.