Wellington bélszín



Hozzávalók:

- 1 kg bélszín egyben,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 20 dkg erdei gomba,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 csipet szárított kakukkfű,
- 1 kk. paradicsompüré,
- 450 g mélyhűtött leveles tészta,
- 2 db tojás,
- vaj,
- só, bors.

Tipikusan francia étel, ki tudja miért és ki nevezte el a waterlooi győztes Wellington hercegről? Mindenesetre így vonult be a konyhatörténelembe.

Többféle változatban készítik. Én most egy gombás változatot írok le.

A bélszínt megtisztítjuk az inaktól, és a sütés előtt egy nappal gyengén besózzuk, borsozzuk, néhány kk. olajjal meglocsoljuk és alufóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.
Sütés előtt hajszálvékony szalonnaszeletekbe burkoljuk, zsineggel átkötjük és 5-8 percig előmelegített forró sütőben 8 percig hirtelen elősütjük. (Pontosabban egy kérget sütünk a húsra, az értékes nedvek későbbi megtartása végett.) Lehántjuk a maradék szalonna takarót és teljesen kihűtjük a húst.

Elkészítjük a gombamártást: a hagymát finomra reszeljük és kevés vajon megfonnyasztjuk. A gombát igen finomra vágjuk és a szintén felaprított petrezselyemmel, zúzott fokhagymával és a paradicsompürével együtt a hagymához adjuk. Sóval borssal előízesítjük és rövid lére pároljuk. Meghintjük kevés liszttel, és ha langyosra hűlt, végleg beízesítjük, majd elkeverünk benne egy egész nyers tojást. Ez is a hűtőbe kerül.

Egy lisztezett nyújtódeszkán a leveles tésztát a sütőlap méretére nyújtjuk. (~1 cm vastag legyen a tészta). A hús tetejét, oldalát - és a tésztát ahová a hús kerül - megkenjük a hideg gombapéppel, majd ráhajtogatjuk a tésztát, jól rányomkodjuk, a két szélét aláhajtjuk. A tetejét és az oldalát megkenjük felvert tojással és villával megszurkáljuk. (De csak a tésztát!) Előmelegített sütőben, mérsékelt hőn ~12-15 perc alatt a tészta megsül. 15-20 percig - kivéve a sütőből - pihentessük, hogy szépen tudjuk felszelni.

A tésztát megkenhetjük; májpástétommal, édes/csípős mustárral, vagy besameles szarvasgomba mártással is. Újabban a magyaros/mexikói változatban paprika krémmel is készítik.