Babgulyás


  Hozzávalók:

- 40 dkg marhapörkölt,
- 25 dkg szárazbab,
- 1 nagy babérlevél,
- 1 nagy gerezd fokhagyma,
- 50-60 dkg füstölt csülök,
- 1 csomó petrezselyem,
- 25 dkg vegyes leveszöldség,
- 1 pohár tejföl,
- só, bors.

A húsból pörköltet készítünk, rövid lére sütjük.
(Célszerű korábbi nagyobb adagból maradt, lefagyasztott adagot kiolvasztani.)

Előző este langyos vízbe áztatjuk a megválogatott babot, valamint külön tálban a megmosott füstölt csülköt. Másnap kuktában feltesszük főni a füstölt húst, a leszűrt, leöblített babot, hozzáadjuk a babérlevelet, a fokhagymát - sózni majd csak a végén szabad, mert a füstölt hús eredendően sós. 30 perc múlva leengedjük a gőzt és hozzáadjuk a felkockázott leveszöldséget majd újabb 15 perc múlva mindent puhára főztük.

A húst kiemeljük a léből, kicsontozzuk, nagyon zsíros és a bőrös részt leválasztjuk, a húst apróra felkockázzuk. A babérlevelet és a fokhagymát kidobjuk, a babot leszűrjük és a felaprított füstölt hússal és a zöldségekkel együtt a pörkölthöz adjuk. A főzőlével meghígítjuk és jól összeforrósítjuk, ha szükséges, utánasózzuk.

Tálaláskor meghintjük vágott petrezselyemmel.

Kapros tejfölt kínálunk mellé. Friss, házi kenyérrel fogyasztjuk.