Zöldséges omlett


  Hozzávalók:


- 3 db tojás,
- 1 dl főzőtejszín,
- 10 dkg vaj,
- 5 dkg reszelt sajt,
- 5 dkg sárgarépa,
- 5 dkg ceruzabab (zöldbab),
- 1 db kaliforniai paprika,
- 1 marék zöldborsó,
- 2 szál petrezselyemzöld apróra vágva,
- 1 kis fej lila hagyma,
- só, bors, kávéskanál ételízesítő.

A bébirépa, zöldborsó, és ceruzabab konzervben kapható. Jó minőségű és kb. 3 alkalommal felhasználható mennyiség. (Nem lényegesen olcsóbb, ha a hozzávalókat fagyasztott, illetve a répát nyers állapotban vesszük meg.)
A főtt sárgarépa és a paprika szelet méretét a zöldborsóhoz igazítjuk: ceruza vastagság, 1 cm hosszúság.A felaprított párolt zöldséget 5 dkg vajon átforrósítjuk, fűszerezzük sóval, borssal és melegen tartjuk. Az omletthez a tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejszínt és három csipet ételízesítőt.
Habverővel, vagy villával elhabarjuk. 2,5 dkg vajat egy 16-18 cm-es nyeles serpenyőbe teszünk, és amikor a vaj már sistereg, beleöntjük az összehabart tojás felét. Egyik kezünkkel a serpenyő nyelét fogva, a másik kezünkben lévő edényből, vagy merőkanálból csurgatjuk a habart tojást és körbefolyatjuk egyenletesen a serpenyőben és kisebbre vesszük a sütés hőjét. (Dupla olyan vastag lesz majd, mint egy palacsinta) Nem kavargatjuk, csak megbillentve forgatjuk a serpenyőt, hogy minél egyenletesebb vastagságú legyen. Közben a tojás sűrűsödni kezd. Ekkor megtöltjük a töltelékekkel; szépen rárakosgatjuk a zöldségek felét váltakozva répát, babot, paprikát. A félmarék zöldborsót és a petrezselyem felét is rászórjuk. Addigra a tojás rezgőssé dermed. Lehúzzuk a tűzről.
Következik a feltekerés. Két fa, vagy hőálló műanyag keverővel, vagy lapáttal dogozunk. Az egyikkel a serpenyő szélénél az omlettet lefogjuk, tőle egy negyeddel az omlett széle alá nyúlunk és a leszorított részhez hajtjuk majd ezt odafogva egy újabb negyedet haladva felemeljük és ráhatjuk a kezdő részre, végül az utolsó negyeddel ugyanígy járunk el. Ha ez túl bonyolult, csinálja úgy mint a palacsintánál szokás; kétszer félbe hajtani, vagy két lapáttal óvatosan feltekerni. Ha szükséges hagyjuk még egy kicsit a tűzön forgatva, hogy szép színt kapjon, majd egy tányérra csúsztatjuk és megszórjuk reszelt sajttal. Ezután a második omlettünket ugyanígy készítsük el.