Badacsonyi rizses hús


  
Hozzávalók:


- 40 dkg sovány borjúhús,
- 1 fej hagyma,
- 1 nagy babérlevél,
- 1 nagy gerezd fokhagyma,
- 1 db kisebb ecetes uborka,
- 2 dl száraz fehérbor,
- 1 kk. Erős Pista,
- 25 dkg nagyszemű rizs,
- 5 dl húsleves,
- 1 csokor petrezselyemzöld finomra vágva,
- 25 dkg vegyes gomba,
- 4-5 paradicsom,
- 2 kk. Csemege Arany paprikakrém,
- 1 pohár tejföl,
- 4 ek. olaj,
- só, bors.

A húst megmossuk, lecsepegtetjük, apró kockákra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a felkockázott hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön néhány percig pirítjuk, aztán kissé mérsékelve a hőt hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott gombát és 10 perc múlva meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, és aláöntjük a bort. Hozzáadjuk a babérlevelet, a fokhagymát, a felaprózott ecetes uborkát, ízlés szerint sót, borsot, egy kevés cseresznyepaprika krémet (meglehetősen csípősnek kell lennie).

Ha a bornak a fele elpárolgott, egészen takarékra kapcsolunk 1 dl húsleves öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk a húst. Ha közben elfőné a levét húslevessel pótoljuk. A végén eltávolítjuk a babérlevelet. A tejfölt belekeverjük és összerottyantjuk.

Eközben a megválogatott, megmosott rizst egy tűzálló tálba tesszük, hozzáadjuk a húslevest, lefedjük, és a sütőben megpároljuk. Ha puha, lazán hozzákeverjük a vágott petrezselymet és a húst a levével együtt.

Cikkekre vágott paradicsommal borítjuk a tetejét és vágott petrezselyemmel, borssal meghintjük.