
- 2 ek. vaj,
- 2 evőkanál liszt,
- 5 dl tej,
- só, bors.
A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. Kissé hagyjuk hűlni, majd a tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal (szerecsendióval) fűszerezzük.
Változatok:
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük hús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.
Sajtos: keverjünk a besamelhez 5 dkg reszelt sajtot.
Hagymás: a besamelhez hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott újhagymát, csipet koriandert és 2 evőkanál tejszínt.
- 2 evőkanál liszt,
- 5 dl tej,
- só, bors.
A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. Kissé hagyjuk hűlni, majd a tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal (szerecsendióval) fűszerezzük.
Változatok:
Tej nélkül: a tejet helyettesítsük hús- vagy hallevessel.
Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.
Sajtos: keverjünk a besamelhez 5 dkg reszelt sajtot.
Hagymás: a besamelhez hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott újhagymát, csipet koriandert és 2 evőkanál tejszínt.