Ételízesítő házilag

Hozzávalók:

  • 20-30 dkg só
  • 10 db sárgarépa
  • 4-5 db tv paprika
  • 3-4 db paradicsom
  • 3 db kisebb fej karalábé
  • 3 db közepes vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej zeller
  • 1 fél kis fej fehérkáposzta
  • 1 nagy csokor zellerzöld
  • 1 nagy csokor lestyán
  • 2 csokor friss petrezselyem

Ha aprítottál már valaha zöldséget, vagy legalább láttál valakit, aki aprít, akkor bizony nem lesz nehéz dolgod. A paradicsomokat mártsd forró vízbe, majd kapd le a héjukat, aztán kockázd fel őket. A répát, zellert, karalábét tisztítsd meg, darabold egységes méretűre, majd szórd a turmixgépbe.
A hagymát kockázd fel, a káposztát vágd szintén turmixgép-barát részekre, tépkedd hozzájuk a petrezselymet, a zellerzöldjét és a lestyánt is, törd hozzájuk a fokhagymát, majd indítsd be a turmixgépet és aprítsd egészen finomra a zöldségeket. Ha ezzel megvagy, mérd le, hogy milyen súlyú keveréket készítettél és nagyjából az ötödének (x/5) megfelelő mennyiségű Himalája-sót keverj hozzá (ha a boltban nem kapsz Himalája sót vegyél tengeri sót, de semmiképpen ne végy finomított apró szemű sót!!). A sót össze kell aprítanod, amihez végy néhány erős papír, vagy műanyag zacsit (egy nem elég, mert az első ütés után kiszakad)
és egy kalapácsot, vagy kis-baltát. Ezzel aprítsad fel a sót! Ne tedd kidobhatóvá
 a turmixgéped!
Ha mindezzel megvagy, egyszerűen csak töltsd kifertőtlenített dunsztosüvegekbe a végeredményt és tedd fel a polcra, aztán ha bármihez kell, használd bátran.