Hozzávalók (8 főre):
- 50 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 2 db tojássárgája,
- 3 dl tej,
- 6+4 dkg margarin,
- 5 dkg porcukor,
- 1 csipet só,
- 25 dkg sütésálló lekvár, vagy gyümölcsíz.
1dl langyos tejjel ,1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk.
A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt. Kezdetben fakanállal, később kézzel jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük az olvasztott 6 dkg margarint és azzal is jól eldolgozzuk.
Langyos helyen 1 óráig kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, 10 cm-es négyszögekre vágjuk, az egyik oldalába gyümölcsízt teszünk és erről az oldalról kezdve összecsavarjuk és a végeit lenyomkodjuk.
4 dkg margarint megolvasztunk a tepsibe ötjük kikenjük és az alján maradt margarinban a buktákat megforgatjuk, majd nem túl közel egymáshoz mellé a tepsibe fektetjük, tetejét a maradék olvasztott margarinnal megkenjük, ½ óráig kelesztjük.
Sütés előtt a tetejüket tojásfehérjével átkenjük, majd közepesen forró sütőben sütjük.
Sütés után deszkára borítjuk, de csak tálalás előtt szedjük szét.
(A lisztet használhatjuk úgy is, hogy fele finomliszt, a másik fele rétesliszt.)
- 2 dkg élesztő,
- 2 db tojássárgája,
- 3 dl tej,
- 6+4 dkg margarin,
- 5 dkg porcukor,
- 1 csipet só,
- 25 dkg sütésálló lekvár, vagy gyümölcsíz.
1dl langyos tejjel ,1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk.
A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt. Kezdetben fakanállal, később kézzel jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük az olvasztott 6 dkg margarint és azzal is jól eldolgozzuk.
Langyos helyen 1 óráig kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, 10 cm-es négyszögekre vágjuk, az egyik oldalába gyümölcsízt teszünk és erről az oldalról kezdve összecsavarjuk és a végeit lenyomkodjuk.
4 dkg margarint megolvasztunk a tepsibe ötjük kikenjük és az alján maradt margarinban a buktákat megforgatjuk, majd nem túl közel egymáshoz mellé a tepsibe fektetjük, tetejét a maradék olvasztott margarinnal megkenjük, ½ óráig kelesztjük.
Sütés előtt a tetejüket tojásfehérjével átkenjük, majd közepesen forró sütőben sütjük.
Sütés után deszkára borítjuk, de csak tálalás előtt szedjük szét.
(A lisztet használhatjuk úgy is, hogy fele finomliszt, a másik fele rétesliszt.)