Fitness zserbó

  Hozzávalók:


A tésztához:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt,
- 1 nagy tojás,
- 6 dkg vaj,
- 1,8 dl tej,
- ~1,2 dl víz,
- késhegynyi só,
- szódabikarbóna,
- ízlés szerint sütésálló édesítő szer.

A töltelékhez:
- 20 dkg sárgabarack lekvár,
- 150 gramm darált dió + méz ízlés szerint.

A tetejére:
- 6 ek.~ 4 dkg kakaópor,
- 6 ek. xilit, vagy cukor,
- 5-6 ek. víz,
- 6 ek. étolaj,
- 1-2 kocka étcsokoládé.

Először összekeverünk mindent a tej és víz nélkül, majd elkezdjük vele hígítani, a végén habverőre váltottam. Krémes masszát kapunk,
ebből két lapot sütünk, tehát olyan tepsit válasszunk hogy a massza feléből lesz egy lap.
A massza felét a sütőpapírral bélelt tepsi közepébe ötjük, majd lapáttal óvatosan és türelmesen elegyengetjük.
A lap legyen vékony kb. fél centiméter, majd mehet a sütőbe sülni egészen addig, amíg nem látjuk, hogy a széle enyhén sötétedik.
Kb. 160 fokon, mert ha túl forró, akkor felhólyagosodik. Kb.20 perc alatt sülnek meg.

Terítsünk le egy asztalt konyharuhával, kivéve a sütőből a tepsit emeljük a süteménylapot sütőpapírral együtt, fordítsuk lefelé a konyharuhára,
majd húzzuk le a papírt.

Ha kihűltek a lapok, hosszában felezzük meg, óvatosan helyezzük egymásra és a konyharuha oldalait ráhajtva másnapig pihenhetnek.

Betöltés: Lehajtom a konyharuhát és a legfölső lapot oldalt csúsztatom.
Megkentem ~5 dkg lekvár és dió plusz méz keverékével, a következő lapot ráfordítottam és azt is megkentem lekvárral.
Erre jött a harmadik lap ugyanígy.
Végül ráfordítottam a negyedik lapot is. Erre már csak a csokimáz kerül.

Most jön a legnehezebb rész: a konyharuhát húzva az asztal szélénél a megkent négy lapot hosszúkás üveg,  vagy porcelán tálcára csúsztatjuk.

A csokimázat vízgőz felett kisebb lábasban készítjük. A kakaóport és a cukrot elkeverjük majd kanalanként vizet adunk hozzá, ha keverhető lesz egy ek. olajat is adunk hozzá. Vízgőz felett keverjük tovább hozzáadva az étcsokoládét is. Ha az megolvadt még adunk hozzá étolajat, de vizet már nem. Sűrű. de kenhető állagot kell elérnünk. Ha nagyon sűrű lenne olajat, ha túl híg egy kis kakaóport adunk hozzá.

Kissé hagyjuk hűlni és a sütemény tetejének közepére öntjük teljes hosszában, majd habkártyával, vagy olajos késsel a szélek felé kisimítunk annyit, hogy kb. egyenletes rétegben fedje be a tetejét.

Azonnal a hűtőbe tesszük. Itt még tovább fog puhulni, kb fél napot. Ha lakvárunk nem volt túl sűrű (jam), akkor nem kell takargatni nem fog kiszáradni a tésztája!